avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită investirea cu formula executorie a somatiei de plata
Discuție deschisă în Executare silită

investirea cu formula executorie a somatiei de plata

Buna ziua! Am si eu o intrebare: o somatie de plata, definitiva si irevocabila, se mai investeste cu formula executorie inainte de a fi pusa in executare? Am in vedere art. 720 indice 8 din C.pr.civ. unde se precizeaza ca: hotararile date in prima instanta privind procesele si cererile in materie comerciala, fiind executorii de drept, nu trebuie investite cu formula executorie pentru a fi puse in executare.
Cel mai recent răspuns: ContSters6135 , utilizator 11:17, 12 Mai 2010
1) Ordonanta de admitere in tot sau in parte a cererii creditorului, impotriva careia nu a fost introdusa cerere in anulare potrivit art. 8, este irevocabila.

(2) La cererea creditorului, ordonanta prevazuta la alin. (1) sau, dupa caz, ordonanta impotriva careia a fost introdusa actiunea in anulare prevazuta la art. 8, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerea recursului, va fi investita cu formula executorie, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu care se elibereaza creditorului. Totodata titlul, in copie, se comunica si debitorului.
(2) La cererea creditorului ordonanta prevazuta la alin. (1) sau, dupa caz, ordonanta impotriva careia a fost introdusa cererea in anulare prevazuta la art. 8, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerera recursului, va fi investita cu formula executorie, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu, care se elibereaza creditorului. Totodata titlul, in copie, se comunica si debitorului. In acest sens vezi si DECIZIA nr. XI din 20 martie 2006
cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 6 alin. (4) si ale art. 9 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata, in cazul cererii de investire cu formula executorie a ordonantei de admitere a somatiei de plata
EMITENT: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - SECTIILE UNITE -
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL nr. 656 din 28 iulie 2006 prin care a fost admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In aplicarea dispozitiilor art. 6 alin. (4) si art. 9 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 5/2001, si a stabilit ca:
Cererea de investire cu formula executorie a ordonantei de admitere, in tot sau in parte, a somatiei de plata nu este admisibila daca aceasta nu a fost comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire
Si atunci sa nu luam in considerare nici art. 720 indice 9 din cod unde se spune ca pentru hotararea judecatoreasca data in materie comerciala, care se aduce la indeplinire prin executare silita, hotararea, purtand mentiunea ca este irevocabila, constituie titlu executoriu, fara efectuarea altor formalitati?
Eu zic ca ar merge si fara investire. Este sentinta comerciala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata investita sau nu mh31 mh31 Am o nelamurire, caci in functie de localitate, intalnesc tot opinii diferite: somatia de plata se investeste sau nu cu formula executorie? somatia este ... (vezi toată discuția)
Se poate pune in executare o ordonanta pronuntata pe somatia de plata inainte de solutionarea cererii in anulare introduse pe somatia de plata? cirus cirus Se poate pune in executare o ordonanta pronuntata pe somatia de plata inainte de solutionarea cererii in anulare introduse pe somatia de plata? (vezi toată discuția)
Investire form executorie anasm anasm am si eu o intrebare.Ordonana pronuntata in cadrul procedurii somatiei de plata OG 5/2001 se investeste cu formula executorie? (in comercial), deoarece exista ... (vezi toată discuția)