avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Se poate pune in executare o ordonanta pronuntata pe ...
Discuție deschisă în Executare silită

Se poate pune in executare o ordonanta pronuntata pe somatia de plata inainte de solutionarea cererii in anulare introduse pe somatia de plata?

Se poate pune in executare o ordonanta pronuntata pe somatia de plata inainte de solutionarea cererii in anulare introduse pe somatia de plata?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Raduta , Executor judecatoresc 08:21, 14 Septembrie 2010
In materie comerciala, hotararile primei instante sunt executorii, chiar daca sunt atacabile.
Ordonanta pronuntata pe somatie de plata nu poate fi pusa in executare inainte de solutionarea irevocabila a cererii in anulare.
Hotararile pronuntate in temeiul Ordonantei nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata sunt executorii dupa ce devin irevocabile.
Este irevocabila ordonanta:
1. de admitere in tot sau in parte a cererii creditorului impotriva careia nu a fost introdusa actiune in anulare sau
2. ordonanta impotriva careia a fost introdusa actiunea in anulare, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerea recursului.
Ordonanta irevocabila va fi investita cu formula executorie, potrivit dipozitiilor Codului de procedura civila. Astfel investita ordonanta constituie titlu executoriu.

Nu sunt aplicabile dispozitiile art. 720, indice 8, Cod proc. civ. referitoare la hotararile instantei de fond date in materie comerciala si implicit nici cele ale Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 38/2007 intrucat se aplica prioritar regulile instituite prin legea speciala.
A nu se confunda cu ordonantele pronuntate in temeiul Ordonanei de urgenta 119/2007 cu privire la care, dat fiind cuprinsul art. 13, alin (3) se interpreteaza pot fi puse in executare inainte de solutionarea cererii in anulare, fiind aplicabile si dispozitiile Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 38/2007 privind neinvestirea cu formula executorie.
Acest punct de vedere este controversat, multe instante apreciind, dupa parerea mea eronat, ca si aceasta ordonanta se poate executa numai dupa solutionarea cererii in anulare. Dispozitiile art. 14 din Ordonanta 119/2007 care arata ca ordonanta de plata devenita irevocabila ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii in anunlare constituie titlu executoriu le apreciez ca realizand o similitudine cu cele ale art. 720 indice 9 C. proc. civ. in sensul de a excepta hotararea comerciala irevocabila de la orice formalitate in vederea dobandirii caracterului de titlu executoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata investita sau nu mh31 mh31 Am o nelamurire, caci in functie de localitate, intalnesc tot opinii diferite: somatia de plata se investeste sau nu cu formula executorie? somatia este ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata ddianna ddianna Buna ziua, Somatiile de plata emise de judecatorie, in baza Legii 119/2007, trebuie investite cu formula executorie pentru a fi puse in executare?Va ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Hotararile pronuntate in baza OUG 119/2007privind ordonanta de plata se mai investesc cu formula executorie ? Ieri mi- a fost respinsa cererea motivand ca ... (vezi toată discuția)