avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Somatia de plata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Somatia de plata

Va rog sa ma ajutati. La somatia de plata mai este sau nu necesara procedura convocarii la conciliere? Daca din momentul actionarii in judecata pe baza OUG nr.5/2001, societatea debitoare a achitat din suma restanta, cererea mea mai are obiect in conditiile in care am deja o sentinta pe intreaga suma iar societatea debitoare a facut cerere in anulare? Imi mentin pretentiile pentru suma ramasa neachitata?
Cel mai recent răspuns: dorufr , utilizator 07:35, 4 Octombrie 2005
Practica judiciara in materie nu este unanima a aprecia daca procedura concilierii directe in materie comerciala impusa prin art.720^1 Cod procedura civila este sau nu obligatorie in cazul O.G. nr.5/2001 , unele instante solicita creditorului sa faca dovada indeplinirii acesteia altele nu .
Desi nu sunteti foarte explicita in solicitarea dumneavoastra incerc sa intuiesc ceea ce doriti sa aflati .
1. Se pare ca aveti deja o Ordonanta prin care s-a dispus somarea debitoarei .
2. Debitoarea a achitat o parte din suma si a exercitat calea de atac impotriva Ordonantei instantei de judecata .

Intr-o atare situatie cererea debitoarei va fi admisa iar instanta va hotara anularea Ordonantei prin care aceasta a fost somata la plata .

Pentru a putea sa obtineti titlu executoriu pentru diferenta in cazul in care , debitoarea nu va v-a achita suma solicitata trebuie sa indepliniti cerintele impuse de art.720^1 Cod procedura civila referitoare la concilierea directa in cazul litigiilor comerciale ( daca este un litigiu comercial ) si veti timbra la valoare .

Referitor la mentinerea pretentiilor pentru suma ramasa neachitata , va rog sa observati faptul ca , in cazul O.G. nr.5/2001 instanta nu se pronunta cu privire la fondul raportului dintre partile litigante ci , doar il "pipaie" . Incercati , mai depinde si de judecator iar uneori chiar de noroc , nu aveti ce pierde in cazul in care se respinge solicitarea dumneavoastra . Ramane asa cum am mentionat si mai sus calea dreptului comun .

Succes !
procedura prealabila nu este costisitoare si nu dureaza foarte mult. Fa-o si nu te intereseaza pozitia instantelor.
Daca debitoarea va castiga contestatia in anulare (ma indoesc) vei merge pe dreptul comun, daca nu - vei porni executare silita pe diferenta neachitata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata =procedura concilierii directe? ContSters79137 ContSters79137 probabil ca de regula, aceasa procedura a ordonantei de plata ar echivala cu indeplinirea concilierii directe prevazute de 720indice1 CPC, pentru aceleasi ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata ContSters14151 ContSters14151 Mai este in vigoare dispozitia din Ord. 5/2001- privind somatia de plata, conform careia, somatia in materie civila este de competenta judecatoriei in prima ... (vezi toată discuția)
Litigiu comercial dupa somatia de plata Username Username SUPUN ATENTIEI DVS. URMATOAREA SITUATIE. DUPA SOLUTIONAREA IREVOCABILA A SOMATIEI DE PLATA IN MATERIE COMERCIALA (OG.5/2001), PRIN ADMITEREA CERERII INITIALE ... (vezi toată discuția)