Buna seara!In urma cu un an si jumatate fratele meu a avut accident de munca mortal la autostrada Transilvania.Acum eu vreau sa va intreb daca pot sa mai fac ceva in legatura cu despagubirile ce ni se cuvin, pentru ca noi tot am asteptat, am crezut ca legal sant obligati sa ne despagubeasca firma,dar nimic,mai ales ca la mijloc se afla si un copil minor. Va multumesc anticipat!
Din cate ni s-au comunicat doar prin telefon, da, exista un dosar de cercetare dar noi adica familia nu am fost chemati nicaieri nici la Inspectoratul teritorial de munca nici la parchet.Atat ca firma a dat un ajutor de inmormantare si au suportat ei cheltuielie de transport cand au adus mortul acasa.Anul trecut in luna mai a primit mama o scrisoare in care era procesul verbal finalizat despre cum s-a constatat ca s-a produs accidentul si cine sant vinovati.S-a constatat ca fratele meu nu este de vina ci toata vina cade asupra firmei cum ca nu a avut utilajul corespunzator si macaragistul nu avea autorizatie pt acest utilaj de unde cum toate nu sant cum trebuie in tara asta s-a produs si accidentul. A, si pana sa trimita si aceasta scrisoare am tot intervenit eu cu telefoane si asa a ajuns acest proces verbal la mama.Dar de atunci nimic,nimeni nu ne cheama nicaieri si nu mai zice nimic.Dupa cum am mai citit si eu legile ....firma trebuie sa despagubeasca familia si trebuie sa plateasca si acel plus de pensie pt.copil( pensia de urmas am facut-o si primeste 300 ron) .
Mergeti la Primul procuror al parchetului care este competent in solutionarea accidentului cu un memoriu si aflati care este stadiul cercetarilor,dar mai ales intrebati daca dosarul a fost trimis acestui organ de urmarire penala.
Incercati sa aflati situatia si de la fostul loc de munca al fratelui dvs.
In situatia in care exista un dosar penal deja,acum sau pana la cititrea recizitoriului in instanta ,aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila.
Pastrati toate documentele justificative ale cheltuielilor efectuate cu mormntarea fratelui dvs,cu datinile care au urmat
Aceste acte sunt bonuri,chitante,facturi.
Aceste pretentii ale dvs pot fi dovedite si prin audierea unor martori care au participat la mormantare si pomeni.
Puteti solicita o suma destul de mare ca daune morale.
Daunele morale,reprezinta suferinta si nu sunt cuantificabile.
Dvs puteti solicita o suma destul de mare ca si daune morale,iar instanta urmeaza a se pronunta asupra cuantumului acesteia
Sfatul meu ar fi sa deschideti si un proces civil care sa se suspende deoarece exista o regula potrivit careia...penalul tine in loc civilul...
Incercati sa va cautati in localitatea dvs. un avocat care sa va ajute si sa analizeze aceste aspecte.