avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Probleme ORC asociat PJ straina
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Probleme ORC asociat PJ straina

Salut,

am intampinat urmatoarea problema la orc:
sc-ul este un srl cu mai multi asociati, intre care o sc straina, asociat majoritar.
doreste sa opereze o modificare a denumirii, si pentru asta i s-a cerut la orc hot. AGA a asociatului pers. straina.
Ma puteti ajuta sa aflu care este temeiul legal pentru aceasta pretentie?
Si poate imi puteti spune daca/in ce fel se poate ocoli?

multumesc.
1. temeiul juridic il gasiti in L 31/1990
2. nu puteti "ocoli" in nici un mod o cerinta imperativa a legii.
Ma tem ca nu veti gasi in legea 31/1990 nici o prevedere care sa precizeze ca la modificarea actului constitutiv al unei societati comerciale din Romania cu asociat persoana juridica straina, este nevoie de hotararea AGA/Consiliului de Administratie a asociatului persoana juridica straina. Caci despre asta este vorba: despre solicitarea de catre ORC a hotararii organului statutar al asociatului persoana juridica straina in sensul modificarii actului constitutiv al SRL-ului romanesc. Nu exista o cerinta similara nici in Legea 26/1990 a registrului comertului si nici in Norma Metodologica nr. 608/1998 privind modul de tinere a registrelor.

Cu toate acestea, este o practica raspandita la ORC-urile de peste tot, ca la modificarea actului constitutiv al unei societati romanesti cu asociat persoana juridica straina, sa se solicite si hotararea organului statutar al acesteia in acest sens. Probabil ca prin analogie cu documentele cerute la infiintarea unei societati comerciale cu asociat strain, unde se cere "hotărârea organului statutar al acestora privind participarea la constituirea societăţii, precum şi mandatul persoanei care a semnat actul constitutiv în numele şi pe seama fondatorului, persoană juridică". ORC-ul presupune ca, pentru aceeasi ratiune, va trebuie aceasta hotarare a organului statutar si la orice alta modificare ulterioara a actului constitutiv. Din practica va pot spune ca nu puteti ocoli aceasta cerinta a ORC. Toate cele bune!
smeagull a scris:
i s-a cerut la orc hot. AGA a asociatului pers. straina.

Adica AGA societatii straine sa decida... ca e de acord sa schimbe denumirea societatii romane? :-/ Foarte interesant... si foarte pe langa orice justificare.

De ocolit nu aveti ce ocoli, doar sa mergeti la termen si sa explicati judecatorului ca atributia de a hotari schimbarea denumirii e a AGA societatii romane, care hotaraste in conditiile actului constitutiv si al legii. Asociatii persoane juridice au desemnati reprezentanti in AGA, iar daca actul lor constitutiv nu le impune ca mandatul de vot sa fie precis (voteaza da/nu), atunci reprezentantul nu are nevoie de instructiuni sau mandat pentru fiecare AGA.
Multumesc CVM si Andreea Lisievici.

Ma bucur ca nu sunt singurul caruia i s-a parut "pe langa orice justificare".
De 2 zile citesc in toate felurile posibile L31/90, legea registrului comertului si normele ei de aplicare, si nu gasesc nici un motiv pentru ceea ce mi s-a cerut.
Ma intreb daca, in loc sa ma prezint la termen sa incerc sa explic ceva in contra "practicii", nu as ajunge la un rezultat mai bun (schimbarea denumirii in timp mai scurt) prezentand o decizie a administratorilor asociatului pj strain pentru schimbarea numelui srl roman (trecand cu vederea aceasta pretentie "usor:((") abuziva), tinand cont ca o hot. aga este aproape imposibil de obtinut.

Poti sa faci si asta, si motiveaza ca potrivit legii care se aplica societatii respective, consiliul poate decide asemenea chestiuni. Daca nu te crede, sa cerceteze dreptul strain :P.

Acuma serios vorbind, eu as face asa: m-as duce la termen cu toate argumentele din lume, dar si cu hotararea cui o fi, backup. Daca nu sensibilizez judele, bag la inaintare hotararea. Cumva trebuie sa mearga.

Alte discuții în legătură

Procura aga ginnyy ginnyy O persoana juridica straina, asociat intr-ul SRL., mandateaza o persoana fizica romana pentru a vota in cadrul AGA majorarea capitalului social. In afara de ... (vezi toată discuția)
Dizolvare/radiere srl cu asociat persoana juridica straina thegreencoffee thegreencoffee Buna ziua, Avem un SRL-ul compus din 3 asociati, din care unul este PJ externa (UE). Sunt interesat de actele necesare ce trebuie aduse de asociatul PJ ... (vezi toată discuția)
Hot aga asociat pj straina - forma legala ionutanton777ro ionutanton777ro Un SRL cu asociat unic PJ straina (SPA italiana) hotaraste schimbarea obiectului principal de activitate. De la RC Buc. mi-au spus ca este obligatorie si ... (vezi toată discuția)