avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recuperare pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recuperare pensie de intretinere

Jurista intreprinderii la care lucreaza tatal copilului refuza sa-i retina acestuia sumele datorate cu titlu de pensie de intretinere. Ce se poate face in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:12, 24 Aprilie 2008
Faceti o notificare in scris catre conducerea societatii respective, in care sa le puneti in vedere ca daca nu se conformeaza, veti apela la un executor judecatoresc.
In urma pronuntarii sentintelor prin care sunt stabilite pensii de intretinere, se trimit de obicei de instanta direct la angajator adrese prin care se comunica dispozitia luata - cuantumul lunar al pensiei stabilite. Verificati la dosarul de la Judecatorie daca s-a transmis societatii o astfel de adresa, in urma solutionarii dosarului. Daca nu s-a transmis, faceti cerere scrisa la dosar sa se comunice angajatorului o adresa prin care sa i se puna in vedere plata pensiei.
Discutati si cu fostul sot, astfel incat sa inteleaga ca daca va adresati executorului, cheltuielile de executare cu onorariul acestuia raman tot in sarcina sotului.
In cazul in care nu gasiti intelegere, formulati cerere de executare silita la biroul unui executor judecatoresc din localitatea unde isi are domiciliul debitorul, indicand locul de munca al acestuia.
Adresa a fost trimisa de la Judecatorie la unitatea la care lucreaza tatal, dar jurista intreprinderii, cu care am luat legatura telefonic, nu vrea sa indeplineasca dispozitia instantei, lasind la latitudinea tatalui plata pensiei, iar tatal refuza sa plateasca.
Multumesc mult pentru raspuns.
Il executati pe tata. Iar jurista (desi adresa instantei trebuia trimisa la serviciul contabil, la salarii, pe-acolo... nu la jurista) poate rasounde penal.
Eu i-as notifica pe amandoi (pe firma si pe tata) si le-as pune in vedere ca pot raspunde penal pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti, conform Codului penal.
Iar tatal poate pierde alte bunuri: casa, masina etc. Si poate plati, in urma executarii, cheltuieli mult mai mari: cu avocat, cu executor, cu organizarea licitatiei publice...
Intradevar, adresa a ajuns la serviciul "Salarii" , dar hotararea de a nu i se retine banii tatalui a luat-o jurista. Multumesc pentru raspuns, Avlil.
Daca in hotarare se invoca art.452 care spune:

Art. 452. - (1) Sunt supuse executarii silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
(2) Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii sau organizatii internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele necesare platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data înfiintarii popririi

inseamna ca dupa 6 luni de la data infiintarii popririi se poate face executarea silita?

Alte discuții în legătură

Executor judecatoresc/poprire pensii/modalitate claniros7 claniros7 pentru un salariat am poprire pe salariu pentru pensia de intretinere datarata unui copil si sotiei ( 2 pensii) Acelasi salariat aduce si o sentinta a ... (vezi toată discuția)
Poprire cheltuieli de judecata mihai.iuha mihai.iuha Stimati utilizatori rog o indrumare, Se poate bloca un cont la banca de catre execut. judecatoresc. Acest cont este pensia pe caz de boala si indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Despre poprire gheorgheangelica gheorgheangelica Va rog sa ma lamuriti daca in urma adresei de infiintare a popririi, tertul poprit ( casa pensiilor) comunica executorului judecatoresc venitul din pensie al ... (vezi toată discuția)