Din pacate nu exista o asemenea clauza. Contractul nostru prevede plata dupa livrare. Noi ca si furnizor (mai corect spus Directorul nostru), vrem sa emitem in jur de 10 facturi cu produsele comandate de catre client, dar inainte de a se face livrarea propriu-zisa. Deci nu facturi proforma (pentru plata in avans) ci facturi comerciale detaliate cu nr, produse facturate, nr de mijloc de transport.
Livrarea urmeaza a se face pana la sfarsitul lunii aprilie, din aceasta cauza data facturii va fi anterioara datei CMR.
Consider ca o factura de avans ar fi cea mai simpla cale, iar pe masura ce se livreaza sa se emita si facturile comerciale, dar nu imi pot convinge seful. Mentionez faptul ca ne aflam intr-o criza financiara in prezent si avem nevoie de banii respectivi, dar totusi as vrea sa fie legal ce facem.
Daca nu aveti in contract o astfel de clauza, e bine macar sa faceti o corespondenta cu partenerul in care sa accepte aceasta plata in avans. Corespondenta pe care sa o atasati la contract si care bineinteles sa obtineti acceptul partenerului.Nu va recomand facturi comerciale, mergeti pe factura proforma.
Clientul este de acord sa ne plateasca in avans marfa-chira daca in contract e stipulata plata dupa livrare, dar ne solicita facturi comerciale si nu proforma. :( Cu proforma ar fi simplu si rapid-cred eu.
~ final discuție ~