Da, poate sa ia copilul in vacante.Deasemenea poate sa va faca plangere penala pentru ca va opuneti ca el sa aiba relatii personale cu copilul.
Ce puteti face e sa luptati pentru a nu o lua in vacante si week-end-uri, desi nu cred ca veti reusi.
Ce mai puteti face este, ca atunci cand vine in vizita, sa ii impuneti sa nu vina si cu concubina, motivand ca lui i s-a dat dreptul la vizita, nu si concubinei.Iar concubinei, daca nu ii dati voie, nu are ce sa caute la intrevedere, fie ca le convine sau nu.
Dreptul de a avea legaturi personale cu minorul este unul prevazut de lege pentru parintele caruia nu-i este incredintat minorul , insa un program de vizita se stabileste in astfel incat acesta sa fie nu numai in interesul tatalui dar si al minorului.
Cu alte cuvinte este esential sa stiti cum sa va aparati, pentru ca un program poate fi admis doar in parte , deci limitat la anumite zile/ore, la vizite doar la domiciliul mamei in functie de anumite imprejurari-varsta copilului, programul de alimentatie, odihna, lipsa tatalui din viata minorului pana acum etc.
Angajati avocat.
Legatura dintre tata si copil trebuie facuta treptat , gradual, astfel incat sa existe un proces de acomodare al acestuia cu noul mediu familial.
Asadar , raporturile vor fi stabilite de-a lungul timpului, pentru a nu fi prejudiciat buna crestere, educatia, evolutia minorului.
Programul de vizita ce se va stabili nu sa aiba loc intr-un mediu armonios , nicidecum unul care sa prejudicieze dezvoltarea copilului, cu precadere ca tatal a fost absent o perioada de timp insemnata.
Atitudinea inconstanta a acestui, prin invadarea spatiului copilui , nu va face decat sa genereze confuzie, teama , nesiguranta.
Totodata, dreptul a pastra legatura cu propriul copil trebuie sa fie unul in acord cu programul acestuia, cu activitatile sale cotidiene, prestabilite.
E adevarat, prezenta tatalui este importanta pentru a fi construita o structura emotionala puternica si pentru a nu exista carente afective in acest sens , insa soarta copilului are prioritate.
Poate fi acordata posibilitatea de gazduire la domiciliu ulterior efectuarii anchetei sociale.Insa spatiul trebuie sa fie unul securizant, iar tatal trebuie sa dea dovada de garantii morale.
Altminteri, poate fi stabilit si un program de vizita restrictiv, acestuia punandu-i -se in vedere tatalui anumite obligatii , care trebuie indeplinite cu seriozitate : luarea si aducerea copilului,la domiciliu , la finalul intervalului precizat in hotararea judecatoreasca , instiintarea mamei, in caz ca este luat in anumite locatii.
Hotararea judecatoreasca poate fi atacata atat cu apel, cat si cu recurs.
Succes.
;)