avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata; contract de asigurare sociala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata; contract de asigurare sociala

Doresc sa depun cerere de pensionare anticipata. Legea spune ca pentru a beneficia de pensie anticipata trebuiesc indeplinite conditii privind varsta, stagiul maxim de cotizare plus 8 ani peste stagiul maxim.
Conditia varstei este indeplinita, conditia stagiului maxim este, daca privind cei 8 ani peste stagiul de cotizare nu am 2-3 sau mai multe luni dar pana la 12 luni, pot face contract cu casa de pensii in baza art.6 (2) si art. 32(4)? Daca da, cand inchei contractul, odata cu depunerea cererii si dosarului de pensionare?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:03, 3 Februarie 2011
igordogg a scris:
Conditia varstei este indeplinita, conditia stagiului maxim este, daca privind cei 8 ani peste stagiul de cotizare nu am 2-3 sau mai multe luni dar pana la 12 luni, pot face contract cu casa de pensii in baza art.6 (2) si art. 32(4)? Daca da, cand inchei contractul, odata cu depunerea cererii si dosarului de pensionare?

Nu, incheiati contractul de asigurare sociala inainte de a depune dosarul de pensie. Cand depuneti cererea privind acordarea pensiei anticipate trebuie sa indepliniti ambele conditii: sa mai aveti 5 ani pana la implinirea varstei standard de pensionare si sa fi depasit cu cel putin 8 ani stagiul complet de cotizare.

Art. 34, alin. (2) din Legea nr. 263/2010 reglementeaza faptul ca plata contributiei de asigurari sociale se poate face anticipat. Intre plata CAS si realizarea stagiului conform contractului nu se poate pune semnul egalitatii.

Potrivit art. 12, alin. (2) din Legea nr. 263/2010, contractul de asigurare sociala produce efecte de la data inregistrarii lui la casa teritoriala de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata fara penalizari radumihaela28 radumihaela28 Sunt din Bucuresti. Sunt nascuta in 1958, luna martie, ziua 26. Am 35 de ani de munca [am cotizat]. Ma pot pensiona anticipat fara penalizare, incepand cu ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor - valorificarea stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare DIMITRIU DIMITRIU Sunt nascut la 25.11.1959 , pensionar militar din iunie 2005 . Am stagiu de cotizare ca militar 26 ani si 8 luni ( include si scoala militara ) Conditii ... (vezi toată discuția)