Am avut un dosar penal, ca recurent, la ICCJ si, in a 2-a sedinta de judecata, s-a pus in discutie cererea mea scrisa, de neconsitutionalitate legata direct de solutia data la fond. In aceeasi sedinta mi s-a respins cererea de neconstitutionalitate dar si mi s-a respins si recursul, fara sa mi se dea dreptul la recursul impotriva respingerii cererii de neconstintionalitate!
In aceeasi sedinta, care mi-a respins cererea de neconstitutionalitate, am invocat si oral, si in scris, cerere de recurs, si, in plus, am expediat din provincie, a doua zi (deci, in termenul legal de 48 ore), prin posta cu rconfirmare de primire, inca o cerere de recurs impotriva respingerii cererii de neconstitutionalitate (care a ajuns 3 zile la tirziu la ICCJ).
Decizia de respingere a cererii de neconstitutionalitate si respingerea recursului, in aceeasi sedinta, a ramas irevocabila.
Mai am vreo cale de atac asupra acestei grave incalcari ale dreptului de aparare? Mentionez ca sedinta a avut loc pe 03 nov. 2010.
daca nu ati avut aparator - un avocat - si ati facut singur acea "cerere de neconstitutionalitate" este normal ca vi s-a respins, fiindca nu ati respectat procedura privind o astfel de cerere. banuiesc ca nu este vorba de "cerere de neconstitutionalitate" ci ca dvs ati dorit sa ridicati exceptia de neconstitutionalitate asupra vreunui articol de lege invocat de instanta in hotararea judecatoreasca prin care ati suportat vreo sanctiune. Daca considerati ca acel articol de lege este neconstitutional, atunci trebuie sa solicitati instantei sa va admita exceptia de neconstitutionalitate privind articolul de lege care va nedreptateste si sa solicitati suspendarea judecarii cauzei pana la rezolvarea de catre Curtea Consttitionala a exceptiei ridicate de dv.
Multumesc, din nou "carpatina"!
Cred ca am procedat corect si cererea de sesizare a CC am facut-o destul de bine.
Dar, uite ce mi-a scris pe minuta deciziei ICCJ:
"Respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278 pc. 1, C.pr.pen., formulata de petitionarul G.E.
Respinge, ca nefondat, recursul declarat de petitionarul G.E. impotriva sentintei penale nr.X a C.A.
Obliga recurentul la plata ...
Definitiva"
Stiu ca respingerea cererii de sesizare a CC cu privire la exceptia de neconstitutionalitate are drept de recurs 48 ore de la pronuntare.
De ce n-a scris in minuta ca am dreptul la recurs in 48 ore?
Ca urmare a dreptului de recurs, nu se putea judeca si solutiona, in aceeasi sedinta si fondul si nici nu se puteau pronunta decit, eventual, peste 2 zile, cind s-ar fi putut constata ca n-am facut recurs.
Dar eu am facut cerere de recurs (atit oral cit si in scris) chiar in ziua cind mi s-a respins cererea, si am refacut cererea de recurs si din provincie, la 24 ore, in scris, prin posta ...
dar ...solutia initiala ...a ramas ....si, intre timp, am fost executat silit si m-am executat, cu cheltuielile judiciare catre stat, cit si cu cele stabilite prin sentinta de la judecata de fond, de la Curtea de Apel.
Eu cred ca mi s-au incalcat, grosolan drepturile de aparare, si ...o sa incerc sa ma adresez la CEDO ...oare, as avea vreo sansa?
Daca exceptia a fost respinsa ca inadmisibila se pare ca nu ati facut-o bine,asa cum zicea si Carpatina.
Cat priveste recursul nu se poate declara in cazul dvs.
La CEDO nu cred ca veti avea sanse dar puteti incerca.Poate exista alte incalcari de drepturi si libertati fundamentale.