Buna seara,
Vin si eu cu o intrebare : exista vreo modalitate ca un pensionar sa poata vinde intr-un magazin nealimentar fara sa-i fac contract individual de munca? Salariul va fi in functie de vanzari. Mai exista conventiile civile?
Da, conventia civila se practica, dar are unele particularitati semnificative din punct de vedere al prestatiunii serviciului, timpului(determinat) afectat si a naturii prestatiei. Nu v-as recomanda sa mergeti pe conventie civila, mai ales pentru functia de vanzator, care este o functie de baza in cadrul unei societati cu domeniu de activitate -"comert"-, oricare ar fi acesta. Va amendeaza I.T.M.-ul cu minimun 3000 de lei.
Conform noilor reglementari, in materie fiscala, nu mai este nici o diferenta intre un contract de munca si o conventie civila privitor la plata obligatiilor fiscale.
Adica, pentru o conventie civila, veti plati nu numai impozitul pe venit ci si celelalte obligatii precum : cas,cass, somaj, pensie etc...
Societatea nu are activitatea de baza comert. Dar desfasoara pe langa productie si comert de prod. nealimentare. Ma intereseaza o alta modalitate de prestare a vanzarii fara sa fiu nevoita sa includ angajatul pensionar pe statul de plata.Eventual un contract de colaborare sau altceva. Poate imi dati o solutie.
Multumesc.
Exista posibilitatea incheierii unui contract de comision sau de agent de vanzari- ambele cu plata pe baza de comision, in functie de vanzarile realizate, dar daca la un control al ITM-ului este gasit ca vinde in magazin o sa intampinti probleme. V-am explicat mai sus in ce constau acestea.
Contracte civile
IulianRD
Buna ziua,
As dori sa stiu daca o societate comerciala poate incheia CONTRACTE DE AGENT (pe baza de comision la volumul de vanzari) cu [b]ORICE PERSOANA ... (vezi toată discuția)