avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,

5 frati mostenesc in 1997, dupa moartea parintilor, terenuri agricole, paduri, livezi, casa parinteasca.....Nici pana la aceasta ora nu au impartit bunurile mostenite , deoarece unii dintre frati nu doresc acest lucru, folosesc terenurile agricole in interes personal. Unul dintre cei 5 frati a decedat in 2010, a fost insurat, nu au rezultat copii din aceasta casatorie, dar sotia lui are pretentii asupra bunurilor socrilor.
Va rog sa ma sfatuiti ce e de facut.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:53, 3 Februarie 2011
partaj prin instanta. este unica solutie.dureaza ceva dar....succes
si sotia are dreptul la mostenire, ca-l mosteneste pe sotul ei decedat. nu va ramane cu toata cota cuvenita fratelui dvs, ci numai jumatate
daca nu exista intelegere, mergeti in instanta pt dezbaterea succesiunii si eventual, partaj
Eu stiu ca daca din casatorie nu au rezultata copii, sotia nu are nici un drept asupra bunurilor pe care le-ar fi mostenit sotul dupa parinti.
Ba mai mult, daca sotii nu au facut un testament conform caruia toate bunurile obtinute in timpul casniciei vor fi mostenite de partea ramasa in viata, fratii au dreptul la jumatate din averea acestora. (Nu e cazul nostru, am amintit doar ca fapt divers).
E bine sa-si dea cu parerea persoanele abilitate si in cunostinta de cauza!

Cu stima!
Nu este adevarat ceea ce ati specificat dvs ca dupa moartea sotului sotia nu mosteneste nimic.Ea va mostenii jumatate din drepturile sotului.Ea va veni la imparteala(succesiune,partaj) cu rudele defunctului-parinti,frati,nepoti etc.
Puteti verifica acest aspect in Codul Civil la capitolul Sucesiuni si va veti lamuri singur.
Succes.
Lacd a scris:

"Eu stiu ca daca din casatorie nu au rezultata copii, sotia nu are nici un drept asupra bunurilor pe care le-ar fi mostenit sotul dupa parinti."

sotia nu-i mosteneste pe socri, ci pe sot, ori la data decesului sotului, deja acesta mostenise pe parintii lui decedati. daca sotul murea inaintea parintilor lui, nimic din averea socrilor nu ajungea la nora.

"Ba mai mult, daca sotii nu au facut un testament conform caruia toate bunurile obtinute in timpul casniciei vor fi mostenite de partea ramasa in viata, fratii au dreptul la jumatate din averea acestora. (Nu e cazul nostru, am amintit doar ca fapt divers)."

gresit, nu averea "acestora" e in discutie , ci doar partea decedatului, acesta parte e mostenita jumatate de sotie, jumatate de frati (in cazul nostru). in partea asta a decedatului, intra si mostenirea de la parintii decedatului.

" E bine sa-si dea cu parerea persoanele abilitate si in cunostinta de cauza!"

cu partea asta sunt de acord, chiar daca mai incalc uneori

Cu stima!
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am si eu urmatoarea situatie ; tatal meu a decedat ... liliana pirvu liliana pirvu Buna ziua! Am si eu urmatoarea situatie ; tatal meu a decedat in luna iunie a acestui an. Dupa o saptamana a decedat si sotia lui cu care locuia in aceeasi ... (vezi toată discuția)
Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Mosenirea -problema saraciei ADRIANA STEFANIA ADRIANA STEFANIA O sa incep prin a spune ca in urma cu 6 saptamani fratele soacrei mele a murit din cauza unui infart la varsta de 55 de ani .Casatorit in urma cu 5 ani de zile ... (vezi toată discuția)