avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire lipsa de folosire autovehicul
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire lipsa de folosire autovehicul

Buna ziua
Revin cu intrebarea pe ce perioda pot sa cer despagubire pentru nefolosirea autovehicolului (taxi) in caz de accident rutier in care eu sunt pagubitul. Ordinului nr. 8 CSA scrie ca pe perioada normata necesara reparatiei care este 58 de ore si masina a stat 45 de zile in servis de la constatare pana la receptia autovehicolului reparat.
De la cine pot sa recuperez prejudiciul de la asigurator sau de la beneficiarul rca?
In caz de judecata, in aproximativ cat timp pot recupera prejudiciul si ce sanse am?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: schmied , utilizator 18:57, 4 Februarie 2011
In proncipiu pentru toata perioada in care ati fost impiedicat sa va folositi de autovehicul. Depinde de motivul pentru care nu v-ati putut folosi de autovehicul, pentru a sti de la cine sa solicitati despagubirile . In caz de judecta aveti sanse mari de castig. Durata procesului depinde de instanta.
In conditiile in care nu sunteti multumit de despagubirile primite de la asigurator, aveti mereu deschisa calea introducerii unei actiuni in pretentii la instanta de judecata. Veti chema in solidar asiguratorul si persoana vinovata de producerea accidentului(intervenient fortat)

Succes!
In caz de eveniment pe o polita RCA toata dauna este platita de asiguratorul celui vinovat. Un proces de acest gen nu are un termen fix si depinde de multe tertipuri avocatesti pe care unele instante le admit , altele nu. Asa ca nu vi se poate da un termen sigur de finalizare. Daca aveti un avocat bun va poate termina mai repede. Eu nu va pot ura decat succes!
Sigur că se poate... este vorba de ceea ce se numește "lucrum cessans", deci aveți dreptul de a fi despăgubit pentru câștigul sau beneficiul legitim nerealizat, întrebarea este: În ce măsură?

E posibil să primiți despăgubiri pentru zilele lucrătoare ce întră în cele 45 de zile în concret dacă puteți să probați prin intermediul unor bonuri suma pe care o câștigați de regulă în același timp și câte zile lucrați de obicei din 45. Am întâlnit și cazuri în care se cereau despăgubiri pt zilele cât a staționat mașina, desigur în funcție de prețul pe oră prevăzut pt staționare, dar aceste cazuri se acceptă greu, dânsul nu a primit acești bani. Cred că ar fi bine să mergeți după salarul mediu brut pe economie sau o altă asemenea ”măsură”.

Cea mai bună soluție după părerea mea este chemarea la arbitraj, este o soluție mult mai rapidă, fără prea multe posibilități de a tergiversa mersul lucrurilor și de a amâna despăgubirea dvs. Judecata ar putea dura foarte mult. (desigur depinde și de partea responsabilă)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polita rca - licenta taxi lukeluk lukeluk Buna ziua. Am avut un accident in care eu am fost vinovat. Am intrat cu masina in spatele unui taximetru. Am fost la societatea unde am RCA-ul si s-a ... (vezi toată discuția)
Rca kaz kaz Buna ziua Detin o firma taxi, am avut un accident rutier in care eu sunt pagubitul. Ce demersuri trebuie sa fac pentru solicitare despagubire pentru zilele ... (vezi toată discuția)
Despagubiri dosar daune moldocristal moldocristal Buna, am si eu o intrebare: care este termenul legal maxim in care pot primi raspunsul pentru un dosar de daune; in urma accidentului nu au fost victime, ... (vezi toată discuția)