avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Cum gasesc un avocat bun, in localitatea mea, pe o ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Cum gasesc un avocat bun, in localitatea mea, pe o anume ramura?

Nu am participat niciodata la un proces si nu ma prea ma pricep. As vrea sa va intreb, daca, la un moment dat am o problema si am nevoie de un avocat, cum fac sa gasesc unul bun in localitatea mea.
Se pot fixa cu un avocat in prealabil onorariile?
Spre exemplu: vreau sa dau statul in judecata pentru taxa de mediu. Sa stabilesc cu avocatul ca, in cazul in care castig ii dau suma x de bani, iar daca nu nimic, asta ca sa evit problemele pe care le-au intampinat multi: la orice avocat te duci, cu orice problema, el iti spune ca se pricepe si ca ai mari sanse sa castigi, iar la final .... pierzi timp, banii si procesul ... poate si onoarea ...
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 04:01, 5 Februarie 2011
Tocmai la asta se rezuma un proces castigat: un eveniment viitor si nesigur. Nici un avocat nu o sa vrea in cazul in care nu castigati sa nu se aleaga cu nimic,tocmai de aia onorariile se fac inainte, procesele sunt ca afacerile...daca nu risti nu castigi.
Poi asta nu poate fi si teapa, e ca si cum i-as promite cuiva ca il duc in Spania la capsuni, ii iau banii in avans si nu-l mai duc ... sau il duc pana la Tecuci ...?????
catalin2832 a scris:
Spre exemplu: vreau sa dau statul in judecata pentru taxa de mediu. Sa stabilesc cu avocatul ca, in cazul in care castig ii dau suma x de bani, iar daca nu nimic

Asa ceva este chiar ilegal. Avocatul nu are dreptul sa isi perceapa onorariul integral in cota din catig. Se poate insa stabili un onorariu initial, plus altul de succes, (fie fix fie procentual) platibil doar in caz de reusita.

Nu e nicio teapa. Avocatul presteaza serviciile sale indiferent ca judecatorul zice ca e alba sau neagra.
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
ContSters20980, utilizator
Voiam sa spun, ca am auzit, multi oameni simpli, fara cunostiinte juridice, care ,,si-au incercat norocul" in cauze in care nu aveau nicio sansa de castig insa avocatul i-a spus ca va castiga 100%.
Eu, ca om simplu, nu am de unde sa stiu daca o cauza va merge sau nu si intreb un avocat ... el ca sa imi ia banii zice ca da. Nu mi se pare corect sa dau niste bani pentru ceva ce nu ma ajuta.
A, ma refer la cazurile in care demarezi tu ca persoana o actiune, nu cand esti actionat in instanta de catre cineva .... atunci trebuie sa te aperi intr-o forma calificata ...
catalin2832 a scris:
avocatul i-a spus ca va castiga 100%.

Nici asta nu e tocmai legal. Avocatul nu poate garanta solutia in litigiu tot asa cum medicul nu poate garanta rezultatul interventiei. Nu stii niciodata ce se intampla chiar in cazurile foarte clare.

Eu, ca om simplu, nu am de unde sa stiu daca o cauza va merge sau nu si intreb un avocat ... el ca sa imi ia banii zice ca da. Nu mi se pare corect sa dau niste bani pentru ceva ce nu ma ajuta.

Nici nu este, aveti perfecta dreptate. Cereti-i in scris, la inceputul colaborarii, o evaluare scrisa a situatiei dvs si a sanselor de succes. S-ar putea sa coste in plus, desi puteti negocia o schema care sa va avantajeze pe amandoi, de ex. suma pentru aceasta analiza sa fie scazuta din onorariul fix pentru litigiu, plus onorariu de succes. Posibilitati sunt multe, depinde de situatia specifica.

Alte discuții în legătură

Pactul "de quota litis"  MYRA  CIMPEAN MYRA CIMPEAN Ce parere aveti despre pactul de quota litis, despre faptul ca unii avocati cer ca onorariu o cota din afacere? = procente din valoarea bunurilor ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)