avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale prescriptie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

prescriptie

va rog sa imi spuneti care este termenul de prescriptie a unui contract de imprumut si temeiul legal al prescriptiei.
Nu v-ati exprimat corect intrebarea, contractele nu au termen de presciptie!
Fiti mai explicit...va asigur de tot concursul meu
Actele normative in vigoare, in care se gasesc normele ce formeaza institutia prescriptiei extinctive, sunt urmatoarele :
- Decretul nr. 167 / 1958 , privitor la prescriptia extinctiva care este ”legea generala” sau “dreptul comun” in materie
- Codul civil ( in special titlul XX- “despre prescriptia din cartea a III-a “ ) in masura in care a suferit modificari sau abrogari, prin Decretul nr.167/1958.
- Alte acte normative, izvoare de drept civil, ca exemplu : Codul familiei (art.21, 52, 55, 60) ; Legea nr.554/2004 etc.

Cred ca este vorba de termenul in care se poate cere restituirea unui imprumut. Termenul de prescripţie este de 3 ani.
Imi pare rau pentru confuzie.Va rog sa-mi spuneti la ce se refera prescriptia si de ce lege este reglementata?
Va multumesc
Prescriptia extinctiva nu este definita in legea civila, dar totusi Decretul 167 / 1958 in art. 1, alin. 1, consacra efectul prescriptiei extinctive “dreptul la actiune avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost executat in temeiul stabilit de lege”. Prin urmare , se poate defini prescriptia extinctiva din dreptul civil ca fiind stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie.

Vezi mai sus actele normative care reglementeaza prescriptia extinctiva.

Va multumesc pentru raspuns.
Am facut un imprumut de bani unei societati comerciale.Contractul initial a fost incheiat in aprilie 2005 cu o durata de 12 luni, timp in care firma trebuia sa-mi plateasca un procent de dobanda.Termenul de plata(restituirea sumei si dobanda aferenta)stabilit de parti(conform cu ceea ce scrie in contract)este in termen de 30 de zile de la data EXPIRARII contractului.Ce ziceti de o asemenea mentiune?
Dupa cateva luni,Iulie 2005,am incheiat un alt contract,cu aceleasi date (termene si modalitati de plata),dar pe o alta suma si procent de dobanda diferit.
Au trecut aproape 3 ani de la semnarea ambelor contracte si firma nu si-a onorat obligatiile.Nu am primit NIMIC din ceea ce a fost stipulat in cele doua contracte si nimic din sumele imprumutate.
Va rog sa-mi spuneti ce-i de facut.
Daca are cineva rabdare sa-mi explice pas cu pas.
Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Procedura concilierii Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Procedura concilierii in materie comerciala, poate fi efectuata pana la declararea recursului? (vezi toată discuția)
Ce termen sa trec in notificare? miriam_31 miriam_31 Buna ziua, Trebuie sa notific pe cineva (ca sa respect regula \"punere in intarziere\") dar nu stiu ce termen sa mentionez in notificare. Eu as vrea cat mai ... (vezi toată discuția)
Intreruperea termenului de prescriptie cristianus cristianus Vreau sa va intreb, din cate stiu eu si s-ar putea sa ma insel, printr-o notificare scrisa catre o soc. com. care trebuie sa ne achite o diferenta de pe o ... (vezi toată discuția)