avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... procedura concilierii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

procedura concilierii

Procedura concilierii in materie comerciala, poate fi efectuata pana la declararea recursului?
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 22:22, 7 Noiembrie 2011
O situaţie particulară este atunci când procedura concilierii a fost îndeplinită după introducererea cererii de chemare în judecată. Acesta este un caz special pe care Codul de Procedură Civilă nu îl reglementează. Din acest motiv, prin Decizia nr.3184 din 30 septembrie 2004 Secţia Comercială a Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, conluzionează că :
“Raţiunea concilierii prealabile”(...)”este practic realizată” şi atunci „când procedura concilierii a fost îndeplinită după introducerea cererii de chemare în judecată la instanţa competentă, până la primul termen de judecată.”
Aşadar, ca instanţă supremă, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie confirmă o excepţie de la succesiunea procedurii prevăzute de Art. 720 1 Cod Procedură Civilă: efectuarea convocării la conciliere şi apoi introducerea cererii de chemare în judecată. Prin decizia dată, Curtea statuează în mod neechivoc că procedura concilierii poate fi îndeplinită şi ulterior introducerii cererii de chemare în judecată, dar până la data primului termen de judecată.
In textul aceleiaşi decizii, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie stabileşte că procedura concilierii directe este realizată şi atunci când încercarea de conciliere cu cealaltă parte a îmbrăcat forma unei alte proceduri, cum ar fi cea a somaţiei de plată (reglementată de Ordonanţa de Guvern Nr. 5/2001, procedură cu caracter litigios, având ca obiect recuperarea creanţelor certe, lichide şi exigibile pe cale judecatorească). Cu alte cuvinte, Curtea statuează că dacă o cerere de chemare în judecată este precedată de introducerea de către reclamant împotriva aceluiaşi pârât a unei cereri privind emiterea unei somaţii de plată, aceasta din urmă va fi asimilată unei convocări la conciliere.
Ţinând cont de aspectele analizate mai sus, putem concluziona că procedura concilierii directe, aşa cum este ea reglementată de Art. 720 1 Cod Procedură Civilă, are un caracter special, reprezentând o condiţie obligatorie pentru sesizarea instanţei cu o cerere de chemare în judecată, în materie comercială şi atunci când cererea este evaluabilă în bani. Neîndeplinirea acestei cerinţe de către reclamant, duce la respingerea cererii de chemare în judecată.

Succes!
s-au mai schimbat lucrurile prin legea ref. mica reforma.. din 2010
vedeti la art.109 c.pr.civ. : numai piritul prin intimpinare in prima instanta poate invoca neefectuarea concilierii, instanta nu mai poate sa invoce din oficiu
dupa aceea este tardiv, nici in apel si nici in recurs nu mai poate invoca piritul, nici instanta

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pt imprumut intre persoane fizice michelle13 michelle13 Buna seara! Am imprumutat o suma de bani unei cunostinte si am incheiat cu aceasta un contract de imprumut.Nerestituindu-mi suma respectiva de bani,in ... (vezi toată discuția)
Procedura concilierii luminel luminel Creditorul s-a indreptat impotriva debitorului cu cerere privind emiterea unei somatii de plata, care a fost respinsa. Ulterior creditorul introduce actiune ... (vezi toată discuția)
Concilierea directã Adelin 3 Adelin 3 Am o mică problemă, după ce pe calea somaţiei de plată reclamanta a pierdut în sensul că ia fost respinsă acţiunea, se îndreaptă împotriva mea cu o ... (vezi toată discuția)