1-In situatia expusa este necesar initial partajarea bunului si ulterior executarea partii ce revine debitorului dvs
2-Atentie sporita la aceasta "strategie" de achitare partiala prin incheiere de proces verbal de conciliere care in astfel de cazuri se intocmeste document care poate fi de asa natura redactat ,incat sa contina clauze defavorabile dvs
Concilierea, in temeiul Codului procedura civila reprezinta in fapt “impacarea partilor” si este prevazuta de art 720* 1 Cod Procedura Civila.
De regula concilierea se aplica in materie comerciala,dar si persoanelor fizice, astfel incat prin introducerea procedurii concilierii directe prev de art. 720*1 Cod Procedura Civila, legiuitorul a avut ca scop degrevarea instantelor de judecata
Articolul 720*1 Cod Procedură Civila stabileste care sunt conditiile de incidenta ale procedurii concilierii :
“(1) În procesele si cererile în materie comercială evaluabile în bani, inainte de introducerea cererii de chemare în judecata, reclamantul va încerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte.”
Procedura concilierii directe apare ca o faza “prelitigioasa”, ca o etapă care precede introducerea cererii de chemare in judecata si investirea instantei de judecata cu solutionarea neintelegerilor dintre parti-ori in situatia dvs deja exista o hotarare irevocabila a instantei care obliga debitorul dvs la plata de suma in favoarea dvs
Conditiile cumulative care trebuie indeplinite pentru ca prevederile art. 720*1 Cod Procedura Civila sa isi produca efectele sunt :
- eventuala cerere de chemare in judecata sa apartina materiei comerciale;
- cererea să fie evaluabila în bani.
Aliniatul 2 al articolului 720 prevede:
“(
2) In scopul aratat la alin. 1, reclamantul va convoca partea adversa, comunicandu-i în scris pretentiile sale si temeiul lor legal, precum si toate actele doveditoare pe care se sprijina acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face si prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire.”
Aşadar,
forma scrisa a convocarii la conciliere este obligatorie in toate cazurile.-element inexistent in situatia dvs
In vederea realizarii procedurii concilierii, reclamantul fixează o dată la care partea adversa=dvs se va prezenta pentru a încerca solutionarea litigiului pe cale amiabila. Conform Art. 720*1 –al. 3 Cod Procedură Civila , aceasta data nu poate fi fixată mai devreme de 15 zile de la data primirii convocarii.
Daca dvs dati curs solicitarii primite din partea debitorului dvs si va prezentati la data convocari, rezultatul discudiilor va fi consemnat in scris, intr-un proces verbal de conciliere. Acest act trebuie sa fie semnat de fiecare dintre parţi, prevederile sale devenind obligatorii atat pentru creditor=dvs cat si pentru debitorul dvs .
Teoretic - daca partile sunt de buna credinta ,aceasta este situaţia ideală si că procedura concilierii directe ai-a atins scopul, acela de a impaca partile si a se materializa interesul reciproc de incheiere litigiu.
In cazul în care partea nu da curs chemarii la conciliere, reclamantul are posibilitatea de a introduce impotriva acestuia cerere de chemare in judecata, dar nu mai devreme de 30 de zile de la data primirii convocarii la conciliere de catre reclamant.
La cerere va trebui anexata si
dovada primirii convocarii la conciliere,ori din cele expuse de dvs ,rezulta ca a fost incalcata procedura legala nu ati primit oficial cerere de conciliere,ci ati fost anuntat verbal prin intermediul executorului
O situaţie particulara este atunci cand procedura concilierii a fost indeplinita dupa introducererea cererii de chemare in judecata.
Acesta este un caz special pe care Codul de Procedura Civila nu îl reglementeaza.
Decizia nr.3184 din 30 septembrie 2004 Sectia Comerciala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conluzioneaza :
“Raţiunea concilierii prealabile”(...)”este practic realizată” şi atunci „când procedura concilierii a fost îndeplinită după introducerea cererii de chemare în judecată la instanţa competentă, până la primul termen de judecată.”
Conditionat de suma care face obiectul litigiului ,aveti dreptul sa acceptati concilierea,sa primiti suma de bani partiala ,urmand ca in raport de clauzele negociate si consemnate in procesul verbal de conciliere debitorul dvs sa se achite in termenul stabilit si prevazut in procesul verbal de obligatia achitarii integrale a sumei dispuse de instanta de judecata