avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita pt imprumut intre persoane fizice
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita pt imprumut intre persoane fizice

Buna seara! Am imprumutat o suma de bani unei cunostinte si am incheiat cu aceasta un contract de imprumut.Nerestituindu-mi suma respectiva de bani,in septembrie am "pornit" executarea silita.Bunul care urmeaza sa-i fie executat,este un imobil,insa debitorul este casatorit si acum mi-a facut contestatie la executare, motivand ca acel imobil este dobandit in coproprietate cu sotia lui,aceasta din urma nefiind trecuta in contractul de imprumut.Am 2 intrebari:
1. Este posibil sa nu-i pot scoate casa la licitatie,datorita faptului ca sotia debitorului este coproprietara imobilului?
2. Executorul judecatoresc m-a anuntat astazi ca debitorul imi va restitui maine o parte din suma,insa imi va cere sa inchei un proces verbal de conciliere si sa-mi dea mai tarziu restul banilor.Avand in vedere ca debitorul este de rea-credinta(sunt 2 ani de cand ma rog de el sa-mi dea banii),ce sfat imi dati,sa inchei sau sa nu inchei acest proces-verbal?
Mentionez ca atat eu(creditorul) cat si debitorul,suntem persoane fizice!
Cel mai recent răspuns: michelle13 , utilizator 10:59, 29 Mai 2012
1) da, e posibil. Sotia nu raspunde pt datoriile proprii ale sotului. Va trebui sa cereti partajul bunului intai, pt ca mai apoi sa executati silit partea sotului. Asta va costa si dureaza.
2)asta numai dvs puteti sti, daca vreti sa va intelegeti amiabil. Daca semnati si nu respecta intelegerea, il puteti executa din nou
1-In situatia expusa este necesar initial partajarea bunului si ulterior executarea partii ce revine debitorului dvs
2-Atentie sporita la aceasta "strategie" de achitare partiala prin incheiere de proces verbal de conciliere care in astfel de cazuri se intocmeste document care poate fi de asa natura redactat ,incat sa contina clauze defavorabile dvs
Concilierea, in temeiul Codului procedura civila reprezinta in fapt “impacarea partilor” si este prevazuta de art 720* 1 Cod Procedura Civila.
De regula concilierea se aplica in materie comerciala,dar si persoanelor fizice, astfel incat prin introducerea procedurii concilierii directe prev de art. 720*1 Cod Procedura Civila, legiuitorul a avut ca scop degrevarea instantelor de judecata
Articolul 720*1 Cod Procedură Civila stabileste care sunt conditiile de incidenta ale procedurii concilierii :
“(1) În procesele si cererile în materie comercială evaluabile în bani, inainte de introducerea cererii de chemare în judecata, reclamantul va încerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte.”

Procedura concilierii directe apare ca o faza “prelitigioasa”, ca o etapă care precede introducerea cererii de chemare in judecata si investirea instantei de judecata cu solutionarea neintelegerilor dintre parti-ori in situatia dvs deja exista o hotarare irevocabila a instantei care obliga debitorul dvs la plata de suma in favoarea dvs
Conditiile cumulative care trebuie indeplinite pentru ca prevederile art. 720*1 Cod Procedura Civila sa isi produca efectele sunt :
- eventuala cerere de chemare in judecata sa apartina materiei comerciale;
- cererea să fie evaluabila în bani.
Aliniatul 2 al articolului 720 prevede:
“(
2) In scopul aratat la alin. 1, reclamantul va convoca partea adversa, comunicandu-i în scris pretentiile sale si temeiul lor legal, precum si toate actele doveditoare pe care se sprijina acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face si prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire.”

Aşadar, forma scrisa a convocarii la conciliere este obligatorie in toate cazurile.-element inexistent in situatia dvs
In vederea realizarii procedurii concilierii, reclamantul fixează o dată la care partea adversa=dvs se va prezenta pentru a încerca solutionarea litigiului pe cale amiabila. Conform Art. 720*1 –al. 3 Cod Procedură Civila , aceasta data nu poate fi fixată mai devreme de 15 zile de la data primirii convocarii.
Daca dvs dati curs solicitarii primite din partea debitorului dvs si va prezentati la data convocari, rezultatul discudiilor va fi consemnat in scris, intr-un proces verbal de conciliere. Acest act trebuie sa fie semnat de fiecare dintre parţi, prevederile sale devenind obligatorii atat pentru creditor=dvs cat si pentru debitorul dvs .
Teoretic - daca partile sunt de buna credinta ,aceasta este situaţia ideală si că procedura concilierii directe ai-a atins scopul, acela de a impaca partile si a se materializa interesul reciproc de incheiere litigiu.
In cazul în care partea nu da curs chemarii la conciliere, reclamantul are posibilitatea de a introduce impotriva acestuia cerere de chemare in judecata, dar nu mai devreme de 30 de zile de la data primirii convocarii la conciliere de catre reclamant.
La cerere va trebui anexata si dovada primirii convocarii la conciliere,ori din cele expuse de dvs ,rezulta ca a fost incalcata procedura legala nu ati primit oficial cerere de conciliere,ci ati fost anuntat verbal prin intermediul executorului
O situaţie particulara este atunci cand procedura concilierii a fost indeplinita dupa introducererea cererii de chemare in judecata.
Acesta este un caz special pe care Codul de Procedura Civila nu îl reglementeaza.
Decizia nr.3184 din 30 septembrie 2004 Sectia Comerciala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conluzioneaza :
“Raţiunea concilierii prealabile”(...)”este practic realizată” şi atunci „când procedura concilierii a fost îndeplinită după introducerea cererii de chemare în judecată la instanţa competentă, până la primul termen de judecată.”

Conditionat de suma care face obiectul litigiului ,aveti dreptul sa acceptati concilierea,sa primiti suma de bani partiala ,urmand ca in raport de clauzele negociate si consemnate in procesul verbal de conciliere debitorul dvs sa se achite in termenul stabilit si prevazut in procesul verbal de obligatia achitarii integrale a sumei dispuse de instanta de judecata
Va multumesc din suflet pentru raspuns!Astazi debitorul mi-a trimis jumatate din suma imprumutata,prin cabinetul executorului judecatoresc.Acesta din urma m-a chemat la cabinet si am semnat un proces verbal in care este trecuta suma de bani trimisa de debitordebitori,precum si faptul ca eu nu i-am ridicat din contul executorului si nu-i voi ridica de acolo pana ce nu voi primi toti banii,in schimb,voi continua executarea silita.
Buna ziua! Debitorul imi da si cealalta jumatate din suma imprumutata in urmatoarele zile,insa nici el,nuici executorul nu au spus nimic de cheltuielile cu executarea.In ce fel imi pot recupera banii pe care i-am cheltuit cu executarea?Pot cere reactualizarea sumei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura prealabila art. 720^1 cpc ENGFULL ENGFULL in cazul in care debitorul nu s-a prezentat pentru concilierea prealabila , se incheie proces-verbal ? se mentioneaza ca nu a dat curs invitatiei si i se ... (vezi toată discuția)
Invitatie la conciliere robertsega32 robertsega32 Buna ziua. Am primit la firma o invitatie la conciliere directa. Suntem convocati peste 7 zile la sediul firmei creditoare. E corect? Eu am citit in Codul de ... (vezi toată discuția)
Convocare la conciliere ana24 ana24 o simpla notificare prin care solicit celeilalte parti solutionarea pe cale amiabila, la care am anexat si actele pe care imi intemeiez pretentia poate fi ... (vezi toată discuția)