avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren Nokia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren Nokia

V-am relatat cazul meu acum cateva luni.Am fost pacalit de un speculant(consilierul local PSD MP) acum un an ,care acum ma cauta pt a ii da o procura pt a duce la bun sfarsit succesiunea si mai tarziu sa intabuleze terenul.Am fost la cativa avocati iar parerile sunt impartite unii imi dau sanse altii nu.Vreau sa stiu daca se mai poate face ceva pt ca vrea sa ma dea in judecata.Contractul e de mana, scris de el cu un martor si suna asa:
Subsemnatul vanzator xx vand pe veci si irevocabil impreuna cu mama mea xx,......intreg dreptul nostru de proprietate din titlul de proprietate xx.Terenurile se afla in satul x si le avem dobandite dupa defunctul xx.Pretul de vanzare s-a stabilit de comun acord intre parti la suma de xx .Subsemnatii vanzatori declaram pe proprie raspundere ca terenurile mai sus amintite nu au fost instrainate altor persoane,nu se afla in litigiu,se afla in circuitul civil cu plata taxelor la zi si garantam pe cumparator de orice evictiune.Intrarea in posesia terenurilor se face azi data semnarii contractului.
Subsemnatii cumparatori cumpar terenurile mai sus amintite si ma oblig sa suport toate cheltuielile leg de intabulare si sa solicit inscrierea in CF a dreptului meu de proprietate.Noi partile contractante semnatare ale actului am citit personal acest inscris incheiat,prin vointa noastra,am inteles drepturile si obligatiile pe care le avem si suntem de acord cu clauzele lui,drept pt care semnam mai jos

de acord cu vanzarea eu
mama
si partea mai complicata m-a pus sa semnez pt fratele meu cand a aflat ca e si el mostenitor si ca nu e in tara.#-o
Dupa o luna i-am dat si o procura prin care ma imputernicea sa vand cui vreau si la ce pret vreau.Repet fratele nu e parte a contractului,nu-i apare numele nicaieri, doar am semnat eu pt el( la indemnul cumparatorului) iar imputernicirea e dupa o luna.
Cumparatorul m-a contactat intr-o seara,mi-a pus banii pe masa si mi-a sucit mintile.Terenul e mostenire dupa strabunicul meu,pe el sunt actele. Acum valoarea terenului de de 50 ori mai mare asa ca.....Ce sa fac?Ma ameninta ca isi angajeaza o armata de avocati si o sa vad eu.Mai e ceva de facut?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: iuliu78 , utilizator 17:15, 24 Aprilie 2008
Daca fratele dv. nu era parte in contract nu inteleg de ce ati semnat si pentru el. Pe de alta parte nu puteti sa va prevalati de propria culpa pentru a desfinta acest contract, mai mult decit atit ati putea fi acuzat si de fals si uz de fals, deci mare atentie. Ar mai fi o solutie ca frate dv. sa atace acesta intelegere pentru ca desi avea calitatea de mostenitor alaturi de dv si de mama dv. nu si-a manifestat intentia de a instraina terenul, mai ales ca instrainarea trebuie facuta in forma autentica. Insa si asa este dificil pentru ca in dreptul nostru exista posibilitatea vinzarii lucrului altuia, iar in cazul unei iesiri din indiviziune terenul ar putea reveni tertului dobinditor, cu exceptia cazului cind se face dovada relei sale credinte.
Cand a venit la noi contractul era scris gata,el se informase se pare de la o ruda si de aceea nu e trecut si numele fratelui meu.Se grabea sa ne prinda cu contractul si nu a mai avut timp sa se intereseze cine sunt mostenitorii.De fapt mama nici nu e mostenitoare pt ca strabunicul din partea tatalui a murit dupa tata.
Intentia de a instraina terenul fratele si-a manifestat-o dupa o luna dupa ce am semnat in locul lui.
Acest înscris nu are calitatea unui contract de vânzare-cumpărare, atâta timp cât nu este întabulat şi nu este încheiat la notar. Astfel, actul are calitatea unui antecontract de vânzare-cumpărare. Văd că nu se face referire la faptul că părţile se obligă la încheierea vreunui contract de vânzare în formă autentică, formă prevăzută ad validitatem pentru înstrăinarea valabilă a terenului. Mai mult, dv. nu sunteţi titularul dreptului de proprietate, în titlu apărând străbunicul dv.
Puteţi face dezbaterea succesorală, iar la dezbatere renunţaţi la moştenirea ce vă revine după acest defunct, dacă aveţi calitatea de succesibil. În această situaţie, fratele dv. o să moştenească acest teren, iar el nu a fost parte contractantă, iar semnătura pe care aţi aplicat-o dv. pentru el este un fals care poate fi uşor dovedit, săvârşit de dv. ca urmare a captaţiei, astfel încât veţi datora suma primită în schimbul încheierii acestui antecontract, dreptul la acţiune pentru recuperarea acestei sume se va prescrie peste exact 3 ani de la data încheierii actului.
Acest antecontract, nu poate fi notat în cf pentru a fi opozabil terţilor, deoarece terenul nu este întabulat.
Nu-i daţi nici o procură de nici un fel. I-aţi dat deja procură promitentului cumpărător pentru a vinde acest teren, sau nu am înţeles eu?
Nu faceţi nici un demers pentru întabularea terenului. Înscrisul sub semnătură privată încheiat nu are nici o valoare faţă de terţi, ci doar faţă de părţile contractante conform celor menţionate mai sus.
Lăsaţi-l să vă dea în judecată, şi OBLIGATORIU, angajaţi-vă avocat!!!!!
Multumesc.El are acum nevoie de procura de la noi pt a duce el la bun sf succesiunea si a intabula apoi terenul.Cica sa nu ne mai poarte pe drumuri se vor ocupa ei de tot.Cum va spuneam ei au relatii, cumparatorul "meu" e cel care anul trecut s-a autodenuntat la DNA pt dare de mita,astfel l-au prins pe primarul din jucu.in toate ziarele locale scrie de el,cum a cumparat terenuri de la oameni cu mult inainte sa vina Nokia.(noi am vandut dupa).
Am consultat avocati dar parareri sunt contrare,unii nu ne dau sanse alti da.De ce sa fiu acuzat de fals?la indemnul lor cand au aflat ca am un frate m-au pus sa semnez.e o semnatura pe un contract in care nici nu e parte.Suma de bani e pt mine si mama?!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-certificat de mostenitor iuliu78 iuliu78 Buna ziua.Am facut o succesiune dupa un teren in care suntem mai multi mostenitori iar acum cand e terminata am fost sa-mi ridic certificatul de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Pot sa vand un teren pe baza testamentului? adriansecara adriansecara bunicii mei au decedat,mama mea este mostenitor rezervatar dar are si testament pentru o suprafata de pamant.Poate vinde pe baza acestui testament? Dezbaterea ... (vezi toată discuția)
Care este procedura? cositel94 cositel94 Buna seara! am o nelamurire in legatura cu o problema. Avem un act de proprietate pt terenurile intravilane pe numele trabunicului meu, care practic impartise ... (vezi toată discuția)