avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... prescriptia executarii sanctiunii contraventionale
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

prescriptia executarii sanctiunii contraventionale

Am nelamurire intr-o problema.
Pentru o sanctiune contrav.aplicata de politist .cu amenda +suspendarea pe 90 de zile, pe data de 09.11.2009.S-a exercitat plingere impotriva pr-verbal in termen, dar instanta nu a analizat toate probele nici nu atinut seama de martorii prezentati si a retinut numai ca ,, sanctiunea a fost aplicata corect'' fara a motiva nimic.Sentinta jud a fost data pe 22.04.2010 si primita pe 24.12.2010 cu dr recurs de la comunicare.S-a declarat recurs ,termenul este undeva in aprilie.
Intrebarea este : 1) Se poate prescrie sanctiunea dupa 2 ani daca nu a fost executata ,chiar daca s-a exercitat caile de atac?
2) Cum este aceasta problema cu prescrierea executarii sanctiunii.

Multumesc .

Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 10:21, 7 Februarie 2011
Nu se prescrie sanctiunea aplicata, pentru ca plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii irevocabile a hotararii, in cazul dvs. pana la solutionarea recursului.
Coroborind art.14 din OG 2/2001 privind contraventiile cu Codul de procedura fiscala, executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie numai dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii. Fiind considerata creanta bugetara (adica imprescriptibila :(), o alta prescriptie, determinata de trecerea timpului si legata de necolectare, nu prea este posibila.
zaharia65_2 a scris:

.... Fiind considerata creanta bugetara (adica imprescriptibila :(), o alta prescriptie, determinata de trecerea timpului si legata de necolectare, nu prea este posibila.

:O Oy-vey! Nu exista creante imprescriptibile atat pentru ca ar fi irational sa fie asa cat si pentru ca in Codul de procedura fiscala art. 91 dispune:

Dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel.

In continuarea aceleiasi idei art. 131 Cod pr. fiscala arata

Dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

Trebuie clarificate aici cateva aspecte:
1. Cum se transforma procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei in titlu de creanta fiscala
2. Cum se transforma acelasi titlu de creanta in titlu executoriu fiscal?

Din coroborarea dispozitiilor art. 21 cu cele ale art. 168 alin. (3) din Codul de procedura fiscala rezulta ca titlul de creanta fiscala este actul prin care se stabilesc drepturile patrimoniale ale statului si obligatiile de plata corelative ale contribuabililor, HG 1054/2004 enumerand intre acestea si procesul-verbal de sanctionare a contraventiilor. Este foarte evident ca acest proces-verbal nu este titlu de creanta fiscala de la data intocmirii lui ci devine astfel ulterior fie prin necontestare fie prin respingerea irevocabila a contestatiei pentru ca orice creanta pentru a putea fi executata trebuie sa fie certa, lichida si exigibila.
Cu alte cuvinte, doar dupa ce se incheie definitiv si irevocabil procedura contraventionala suma cuprinsa in acesta devine creanta fiscala.
Daca procesul-verbal nu a fost comunicat contraveninetului in termen de 1 luna de la data intocmirii creanta fiscala nu numai ca nu este exigibila ci este impiediata sa se nasca.
Scuze si sunt total de acord cu u.b.i.k. :) Eram "prins" in cu totul alta activitate, iar mintea mea era la perimare iar nu la prescriptie, chiar daca la prescriptie m-am referit, in mod eronat!:slap: De aceea revin si voiam de fapt sa spun ca in conformitate cu art. 142, alin 4, din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, executarea silită a creanţelor fiscale nu se perimă. Aceasta inseamna ca odata stabilita creanta fiscala in modul prezentat de distinsul meu coleg, va puteti trezi si dupa ...4 ani si 11 luni :D cu o citatie de la organele fiscale pentru executarea creantei respective, iar odata inceputa executarea silita a acestei creante, ea nu se perimeaza. In esennta am vrut de fapt sa arat, ca veti scapa destul de greu de ea!:sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Amenda marian502 marian502 ce se intampla cu amenda unei persoane din 2008, iar aceasta a decedat in 2009. amenda este data conform Lg.61/1991, art.2, pct.1, sanctionata de art.3, ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala AndreiM. AndreiM. Bună ziua ! In 2017 am luat o amendă, de care nu am stiut, pentru depășirea vitezei legale. Am aflat despre ea după primirea unei înștiințări la ... (vezi toată discuția)