Am urmatoarea situatie: un SRL, asociat unic (persoana juridica straina), fara datorii, dar care ar mai avea de incasat niste sume de la niste clienti si un avans spre decontare acordat administratorului , nu sunt interesati sa recupereze acesti bani si doresc sa porneasca procedura de dizolvare/lichidare voluntara. Se poate face fara numire de lichidator sau existand aceste sume de incasat este obligatoriu ca un lichidator sa incerce recuperarea acestora?
ART. 25 din Legea 85/2006 a insolventei. Principalele atributii ale lichidatorului, in cadrul prezentei legi, sunt:
...
f) verificarea creantelor si, atunci cand este cazul, formularea de obiectiuni la acestea, precum si intocmirea tabelelor creantelor;
g) urmarirea incasarii creantelor din averea debitorului, rezultate din transferul de bunuri sau de sume de bani efectuat de acesta inaintea deschiderii procedurii, incasarea creantelor; formularea si sustinerea actiunilor in pretentii pentru incasarea creantelor debitorului, pentru aceasta putand angaja avocati;
Dizolvarea voluntara si mai ales in conditiile in care societatea este creditoare se poate face si fara lichidator. Mai ales ca exista doar un asociat care este de acord sa renunte sa incaseze anumiti bani.
Art. 235
(1) In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.
(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati. In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege.
(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.
(4) Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Tocmai m-am intors de la registru unde consilierii juridici mi-au spus ca se poate face fara lichidator, conform art. 235 , asa cum spunea kappauser.
Dizolvare srl
apeiron2
Daca vrea sa-mi raspunda cineva.Prin ce procedura bunurile unui srl se va trece in proprietatea unicului asociat in caz de dizolvare a srl-ului? (vezi toată discuția)