avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale iesire din asociere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

iesire din asociere

Buna ziua, in societate sunt 2 asociati.Cel care nu este administrator doreste sa se retraga. Mentionez ca societatea nu are activitate din martie 2010( declaratiile depuse sunt pe zero),are de incasat TVA de la stat, are de platit la bugetul consolidat, nu are alte datorii.Va rog frumos, daca se poate ,sa ma indrumati.Multumesc,Aro
Cel mai recent răspuns: cane petruta , utilizator 13:57, 16 Februarie 2011
Legea 31/1990,cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca un asociat se poate retrage dintr-un S.R.L. in urmatoarele cazuri:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati (reprezinta regula de retragere a unui asociat)
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv al societatii sau a acordului, retragerea se poate face pentru motive temeinice,in baza unei hotatari a Tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare (termenul comun al recursului). Aceasta situatie prezinta de obicei cele mai multe probleme.

Practica judiciara a considerat motive temeinice urmatoarele:
- imposibilitate de a cesiona tertilor partile de interes sau sociale
- respingerea de ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale
Va multumesc pentru promptitudine.
Se paote retrage din societate un asociat prin hotararea aga care stabileste acest lucru si prin semnarea unui contract de cesiune.
Aceste documente impreuna cu actul constiutiv se depun la Registrul Comertului pentru a fi opozabile si tertilor.
bizuta a scris:

Se paote retrage din societate un asociat prin hotararea aga care stabileste acest lucru si prin semnarea unui contract de cesiune.
Aceste documente impreuna cu actul constiutiv se depun la Registrul Comertului pentru a fi opozabile si tertilor.



Si daca ceilalti asociati nu doresc sa cumpere partile sociale ale celui retras, si nici nu semnaza AGA?
De aceea i-am dat toate variantele permise de lege, am intalnit in practica si incapatanati care nu vroiau sa-l lase liber pe cel care vroia sa se retraga. si aici intervine instanta.
Ar fi simplu daca s-ar rezolva toate cu AGA, semnata in unanimitate.
Buna seara, va multumesc frumos pentru sfat. Asociatul este 100% de acord. In acest caz spuneati ca este suficienta hot.AGA si Contr.de cesiune. Nu cumva acesta din urma trebuie facut la notar? Ce bine ar fi sa nu! Astept raspunsul dvs, multumesc

Alte discuții în legătură

Iesire din firma byanca_net byanca_net Buna ziua. S.O.S. Multumesc anticipat.! Sunt administrator asociat la o firma de constructii cu 1% procente. Firma este suspendata. Vreau sa ies din firma ... (vezi toată discuția)
Renuntarea ca asociat al unui srl Dochian Dochian Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati cum se procedeaza, unde trebuie sa ma duc si cu ce acte , privind renuntarea mea ca asociat la o firma SRL. ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)