avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Renuntarea ca asociat al unui SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Renuntarea ca asociat al unui SRL

Buna ziua,
va rog frumos sa ma indrumati cum se procedeaza, unde trebuie sa ma duc si cu ce acte , privind renuntarea mea ca asociat la o firma SRL. Mentionez, ca firma are doi asociati cu drepturi egale (50%) ,eu vreau sa ma retrag din firma .Firma este infiintata pe adresa domiciliului meu. Multumesc anticipat
Nu exista ca renuntati sa fiti asociat. Fie faceti o cesiune de parti sociale, fie prin intermediul instantei va "retrageti" din societate. Dar asa, pur si simplu, nu prea merge.
Conform art. 226 din Legea 31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare, un asociat se poate retrage dintr-un S.R.L. in urmatoarele cazuri:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati (reprezinta regula de retragere a unui asociat)
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv al societatii sau a acordului, retragerea se poate face pentru motive temeinice,in baza unei hotatari a Tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.

Declaratia unilaterala, hotararea de retragere sau hotararea judecatoreasca vor fi depuse la Oficiul registrului comertului in vederea inscrierii mentiunii.

Daca asociatul este culpabil de neintelegeri si tot el cere excluderea, atunci retragerea nu este posibila.
Practica judiciara a considerat motive temeinice urmatoarele:
- imposibilitate de a cesiona tertilor partile de interes sau sociale
- respingerea de ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale
Multumesc ptr.raspuns ,

retragerea mea ca asociat se va face conf pct.b (cu acordul tuturor celorlalti asociati ), actele necesare mentionate de dvs. (declaratia unilaterala, hotararea de retragere sau hotararea judecatoreasca) + faptul ca vreau ca firma sa nu mai functioneze pe adresa mea - numai un birou de avocatura ma poate ajuta ?

Multumesc frumos,
O zi minunata!


Dochian a scris:

Multumesc ptr.raspuns ,

retragerea mea ca asociat se va face conf pct.b (cu acordul tuturor celorlalti asociati ), actele necesare mentionate de dvs. (declaratia unilaterala, hotararea de retragere sau hotararea judecatoreasca) + faptul ca vreau ca firma sa nu mai functioneze pe adresa mea - numai un birou de avocatura ma poate ajuta ?







Puteti sa va adresati in vederea intocmirii documentatiei serviciului de asistenta juridica din cadrul registrului comertului, unui avocat, a unui notar sau firmelor specializate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din parteneriat 19o3 19o3 Buna ziua ma numesc Doru Adina si as dori un raspuns la urmatoarea problema. Detin impreuna cu tatal meu o firma fiind partener detinand 50% din firma. Ce ... (vezi toată discuția)
Cum ies dintr-o societate comerciala daca asociatul meu nu vrea? cioceanu mona cioceanu mona am o societate comerciala cu raspundere limitata. cu 2 asociati cu drepturi depline si amandoi administratori. si cu procent de 50% -50%. cum pot face sa ies ... (vezi toată discuția)
Iesirea din firma si schimbarea sediului ankalupu ankalupu Am o firma cu fosta sotie, am divortat dar nu am facut partajul.Ea cand a plecat a lasat totul si nu s- a mai ocupat de nimic timp de aproape un an de zile, ... (vezi toată discuția)