avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din parteneriat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din parteneriat

Buna ziua ma numesc Doru Adina si as dori un raspuns la urmatoarea problema. Detin impreuna cu tatal meu o firma fiind partener detinand 50% din firma. Ce conditii trebuie indeplinite daca doresc sa ies din firma. Celalat partener nefiind de acord cu aceasta . Cum trebuie sa fac ?
Buna ziua,

In primul rand, sfatul meu nu este al unui specialist in drept comercial! Doar al unei persoane care trece prin acelasi cosmar!

E o situatie delicata, care rareori se incheie fericit, mai ales cand sunt implicati membrii ai aceleiasi familii! Va sfatuiesc sa incercati rezolvarea pe cale amiabila, iar in cazul in care nu reusiti, doar instanta se poate pronunta. Depuneti actiune in care rugati instanta sa ia act de retragerea dv. Mult succes!
Retragerea unui asociat dintr-o societate cu raspundere limitata
Legea 31/1990,cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca un asociat se poate retrage dintr-un S.R.L. in urmatoarele cazuri:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati (reprezinta regula de retragere a unui asociat)
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv al societatii sau a acordului, retragerea se poate face pentru motive temeinice,in baza unei hotatari a Tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare (termenul comun al recursului). Aceasta situatie prezinta de obicei cele mai multe probleme.

Se poate observa ca retragerea este unilaterala, conventionala sau judecatoreasca.

O subliniere importanta este aceea ca declaratia unilaterala, hotararea de retragere sau hotararea judecatoreasca vor fi depuse la Oficiul registrului comertului in vederea inscrierii mentiunii.

La baza oricarei societati comerciale sta un contract de asociere. Daca partile convin ca modalitatea de reziliere a contractului sa fie denuntarea unilaterala,in locul renuntarii reciproce, comune, atunci un asociat se poate retrage singur, fara consimtamantul celorlalti. Totusi,fiind vorba de o exceptie de la principiul obligativitatii contractului, ea trebuie prevazuta in mod expres in actul constitutiv pentru a-si produce efecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea ca asociat al unui srl Dochian Dochian Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati cum se procedeaza, unde trebuie sa ma duc si cu ce acte , privind renuntarea mea ca asociat la o firma SRL. ... (vezi toată discuția)
Motiv retragere asociat srl ContSters136267 ContSters136267 Buna ziua. Am inteles ca in cazul unei actiuni in Instanta prin care se solicita retragerea unui asociat dintr-un SRL trebuie ca motivatia sa fie una ... (vezi toată discuția)
Iesire din firma byanca_net byanca_net Buna ziua. S.O.S. Multumesc anticipat.! Sunt administrator asociat la o firma de constructii cu 1% procente. Firma este suspendata. Vreau sa ies din firma ... (vezi toată discuția)