avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ascultarea inculpatului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ascultarea inculpatului

Buna ,inculpatului i se pot pun pune intrebari de catre procuror nemijlocit sau prin intermediul judecatorului?dar avocatul?
Cel mai recent răspuns: ContSters116348 , utilizator 11:47, 5 Februarie 2011
Art. 323 din C. pr. penala prevede ca,,Inculpatul este lasat sa spuna tot ce stie despre fapta pentru care este trimis in judecata, apoi i se pot pune intrebari de catre presedinte si in mod nemijlocit de catre ceilalti membri ai completului, de catre procuror, de partea vatamata, de partea civila, de partea responsabila civilmente, de ceilalti inculpati si de aparatorul inculpatului a carui ascultare se face.Insa presedintele completului de judecata poate proceda la respingerea acelor intrebari ce nu sunt necesare pentru justa solutionare a cauzei.
Da ,cunosc art. insa cum interpretati in mod concret articolul 323 alin.2,da sau nu ,procurorul pune intrebari nemijlocit inculpatului?daca da atunci si avocatul are acelasi drept conform art. insa practica dupa cum vedeti e alta
Va rog cititi si dispozitiile art. 296 Cod procedura penala. Veti fi lamurit pe deplin

Atributiile presedintelui completului

Art. 296. - Presedintele conduce sedinta, indeplinind toate indatoririle pe care le are de la lege si decide asupra cererilor formulate de parti, daca rezolvarea acestora nu este data in caderea completului.

In cursul judecatii, intrebarile se pun prin mijlocirea presedintelui. Acesta poate incuviinta ca intrebarile sa fie adresate direct.

Multumesc ,insa ultimul paragraf nu este stipulat in art.iar procurorii in practica se adreseaza direct inculpatilor,cu toate ca ei nu fac parte din complet
Intrebarile se pot pune direct si de procuror si de avocat.
Insa depinde de instanta.
In mod normal ar trebui ca intrebarile sa fie adresate direct si nu neaparat prin instanta, dar...acest lucru poate depinde de instanta si de numarul de intrebari adresate inculpatului.
In general, instanta poate si ea sa adreseze o intrebare precizatoare dupa ce intreaba procurorul sau avocatul.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Talharie coriandru coriandru Buna ziua, Acum ceva vreme mi s-a furat poseta cu tot ce aveam in ea. Pentru ca am opus rezistenta iar indivizii m-au impins si am cazut mi s-a spus ca este ... (vezi toată discuția)
Ordinea intrebarilor în instanta viorelv viorelv Având în vedere ca în proces ma apar singur nu am avocat sunt,fără posibilități financiare as vrea sa va întreb dacă este corect sa eu sa pun ... (vezi toată discuția)
Neprezentare proces 299KA 299KA Va salut, Pe data de 24 sunt chemat intr-un proces in calitate de inculpat si eu nu ma prezenta deoarece am ceva foarte important de facut ce nu poate fi ... (vezi toată discuția)