avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talharie

Buna ziua,

Acum ceva vreme mi s-a furat poseta cu tot ce aveam in ea. Pentru ca am opus rezistenta iar indivizii m-au impins si am cazut mi s-a spus ca este talharie. Peste cateva luni am fost sunata si rugata sa ma prezint la politie fiindca a fost gasit telefonul furat. Am declarat ca nu ma constitui parte civila in proces dar mi s-a comunicat ca oricum voi fi citata de catre instanta. Cei care au comis fapta au fost identificati si sunt judecati in libertate, dar pentru ca nu doresc sa fiu identificata si poate urmarita ulterior ma gandesc sa nu ma prezint daca sunt citata. Am citit mesajele de pe forum si am aflat ca pot fi adusa cu mandat - exista vreo procedura prin care ma pot asigura ca in timp ce dau declaratia, daca e obligatorie, inculpatii sa nu fie prezenti?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: coriandru , utilizator 11:27, 26 August 2008
Nu cred ca veti scapa de audiere.
Nu va temeti de vinovati.:)
Nu o sa patiti nimic.

avocat Claudiu Lascoschi
Art. 771
(1) In cazul in care poate fi periclitata viata, integritatea corporala sau libertatea partii vatamate ori a partii civile sau a rudelor apropiate ale acesteia, procurorul ori, dupa caz, instanta de judecata poate incuviinta ca aceasta sa fie ascultata fara a fi prezenta fizic la locul unde se afla organul care efectueaza urmarirea penala sau, dupa caz, in locul in care se desfasoara sedinta de judecata, prin intermediul mijloacelor tehnice prevazute in alineatele urmatoare.
(2) La solicitarea organului judiciar sau a partii vatamate ori a partii civile ascultate in conditiile prevazute in alin. 1, la luarea declaratiei poate participa un consilier de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor, care are obligatia de a pastra secretul profesional cu privire la datele de care a luat cunostinta in timpul audierii. Organul judiciar are obligatia sa aduca la cunostinta partii vatamate sau a partii civile dreptul de a solicita audierea in prezenta unui consilier de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor.
(3) Partea vatamata sau partea civila poate fi ascultata prin intermediul unei retele video si audio.
(4) In cursul judecatii, partile si aparatorii acestora pot adresa intrebari, in mod nemijlocit, partii vatamate sau partii civile ascultate in conditiile alin. 1-3. Intrebarile se pun in ordinea prevazuta in art. 323 alin. 2. Presedintele completului respinge intrebarile care nu sunt utile si concludente judecarii cauzei.
(5) Declaratia partii vatamate sau a partii civile, ascultata in conditiile aratate in alin. 1-3, se inregistreaza prin mijloace tehnice video si audio si se reda integral in forma scrisa, fiind semnata de organul judiciar, de partea vatamata sau partea civila ascultata, precum si de consilierul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor prezent la ascultarea acesteia, depunandu-se la dosarul cauzei.
(6) Suportul pe care a fost inregistrata declaratia partii vatamate sau a partii civile, in original, sigilat cu sigiliul parchetului ori, dupa caz, al instantei de judecata, se pastreaza la sediul acestora.
(7) Dispozitiile art. 75-77 si ale art. 865 se aplica in mod corespunzator.
Va multumesc pentru raspuns, nu doresc sa "scap" de audiere, fapta tot ramane si desigur ca imi mentin declaratia, insa vreau sa stiu daca exista din punct de vedere legal o prevedere de care pot face uz in asa fel incat audierea sa fie facuta fara prezenta inculpatilor.

Multumesc pentru ajutor
Nu aveti sanse intrucat nu va incadrati intr-un program de protectie a martorilor.
Nu este vorba de crima organizata.
Oricum nu o sa aveti probleme.:)
Nu cunosc niciun caz in care o persoana ca dvs sa pateasca ceva.
Daca fac ceva risca sa fie arestati.;)

avocat Claudiu Lascoschi
Art 77 ind.1 prevede modalitatile speciale de ascultare a partii vatamate si a partii civile.Nu este vb de protectia martorilor.Si plus de asta nu pierdeti nimic daca faceti o cerere.Stiu si cazuri in care s au admis astfel de cereri si nu era nici pe departe vorba de crima organizata.Sfatul meu este sa faceti o astfel de cerere si sa vedeti daca vi se admite sau nu.Pana la urma nu aveti ce pierde.
Legal nu puteti fi incadrata intr-un program de protectie a martorilor pentru motivul ca dvs nu puteti avea calitatea de martor "nimeni nu poate depune ca martor in propria cauza"Tocmai de aceea legea va ofera posibilitatea prevazuta la art 77 ind 1 Cod.proc.pen

Alte discuții în legătură

Se pot audia martorii cu forta sau sub acoperire? Tarzan2012 Tarzan2012 intr-un proces stiu ca trebuie audiati si martori. AAA are dovezi clare impotriva lui BBB,insa martorii pe care ii cheama AAA se tem sa vina la judecata ptr a ... (vezi toată discuția)
Martor, pentru fond in dosar penal-furt calificat UnuDoiTrei UnuDoiTrei Buna ziua, Am fost citat in calitate de martor, pentru fond - furt calificat si as avea cateva intrebari : - ce presupune aceasta infatisare ? o sa dau ... (vezi toată discuția)
Citatie ca martor in dosar penal burdusel liviu burdusel liviu In 2003 am plecat in Italia cu o firma de transport international care reuseau sa te treaca granita chiar daca nu aveai cele 3 luni de stat in tara , asa cum ... (vezi toată discuția)