Va supun atentiei doua texte de lege si va rog sa-mi raspundeti daca nu cumva acestea contin dispozitii care se contrazic.
Sau, daca nu se contrazic, in situatia in care in localitatea vechiului amplasament nu mai exista terenuri disponibile pentru punerea in posesie, care este solutia ? Persoana indreptatita poate solicita un teren disponibil pe teritoriul altei localitati ? Sau solicitarea poate fi respinsa ? Care ar putea fi temeiul respingerii ?
Exista distinctie intre teza din primul text, cum ca „ restituirea se poate face din terenurile statului din aceeasi localitate sau alte localitati” si teza din al doilea text cum ca „este interzisa reconstituirea dreptului de proprietate prin transeferul terenurilor de la o unitate administrativ-teritoriala la alta”.?
Art. 18, alin (3) din Legea 18/1991 modificat prin Legea 67/2010, care are urmatorul cuprins: ”Terenurile neatribuite, rãmase la dispozitia comisiei, sau din domeniul privat al statului, din aceeasi localitate sau din alte localitãti, se pot restitui, la cerere, în condiţiile legii, fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora care au fost înscrisi în anexele privind despãgubirile la regulamentele de aplicare a legilor fondurilor funciar.” “
Art. 38 din Legea 1/200 “Comisiilor prevãzute la art. 6 alin. (1) le este interzisã reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere prin transferul lor de la o unitate administrativ-teritorialã la alta. (articol modificat prin art. I pct. 47 din O.U.G. nr. 102/2001, în vigoare de la 29 iunie 2001)”
Nu exista contrarietate, insa depinde de care a fost temeiul legal in baza caruia se solicita reconstituirea dreptului de proprietate.
Inteleg situatia dar daca terenul a fost in raza unei comune si aceasta nu mai poate pune in posesie, nu se adreseaza comunei invecinate (nici comisia in cauza nici solicitantul), ci exista prevederi legale care dispun modalitatea de solutionare, fie pe cale administrativa fie pe cale judecatoreasca.
In context, cum comentati faptul ca unei persoane fizice care a revendicat si a castigat un teren in suprafata de 1 ha, pe vechiul amplasament, dar alte persoane au titlu de proprietate pe acel teren. Mentionez ca autorul a lasat mostenire acel teren...
In asemnea cazuri se face aplicarea dispozitiilor art. 10 din HG 890/2005, potrivit carora daca vechiul amplasament nu mai este liber iar pe teritoriul comunei nu exista rezerva de teren, este in obligatia comisiei locale de fond funciar sa se adreseze comisiilor invecinate pentru teren. Daca nici comisiile invecinate nu dispun de rezerve de teren ... Legea nu defineste ce insemna localitati sau comune invecinate. Dar daca vecinii nu au teren se poate apela la vecinii vecinilor ? Sigur, cineva ar putea sa spuna ca daca vecinii nu au teren, atunci persoana in cauza este trecuta la despagubiri. Insa, despagubirile sunt cu titlu de exceptie - regula este restituirea in natura - iar despagubirea se acordai daca persoana in cauza accepta reconstituirea dreptului de proprietate in aceasta modalitate. Daca nu accepta, trebuie sa i se dea teren. Dar vecinii nu au teren. E cumva un cerc vicios din care nu se poate iesi ? Sau daca , amplasamentul oferit nu este acceptat, poate fi cineva facut proprietar cu forta pe un teren pe care din anumite considerente nu il vrea, in ipoteza in care acel teren nu este vechiul sau amplasament ?