avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmostenire fara stire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmostenire fara stire

buna ziua,

incerc sa fiu cat mai concis: tatal meu are o sora. sora lui locuieste in apartamentul parintilor lor, impreuna cu acestia. de curiozitate, recent, tata a intrebat la circa financiara cat ar avea de platit tatal lui impozitul pe apartament, ca sa i-l plateasca. atunci cand a intrebat asta, stupoare: apartamentul nu mai este pe numele celor batrani, este pe numele surorii lui si al sotului acesteia.
cu alte cuvinte, apartamentul care trebuia sa se imparta intre ei doi, a fost trecut - nu stiu prin ce metoda - pe numele doar unui copil. are cum celalalt copil sa atace in justitie acest act ? sau ce m-ati sfatui ? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 13:26, 5 Februarie 2011
daca puteti dovedi in instanta ca pretul a fost fictiv, atunci da, contractul devine o donatie deghizata, dar nu devine nul absolut, doar comporta regimul unei donatii.

Daca respectivul contract a fost conceput de la bun inceput ca si donatie, atunci da, ar putea fi atacat, dar depinde in mare parte de clauzele inserate in acesta, respectiv mentiunile cu privire la scutirea de raport a liberalitatii.

Cand spun ca ar putea fi atacat ma refer la faptul ca la decesul unuia din parinti puteti cere o cota din dreptul de proprietate asupra imobilului, in cadrul dezbaterii succesorale, in calitate de mostenitor rezervatar,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie? Diana123123 Diana123123 Buna ziua, Parintii mei doresc sa imi lase un apartament (nu doresc sa il treaca momentan pe mine). Ei vor sa mergem la un notar sa facem un act prin care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal meu are un apartament pe numele sau iar eu am ... blondie blondie Buna ziua, tatal meu are un apartament pe numele sau iar eu am o sora vitrega din partea tatalui. El ar vrea sa se asigure ca dupa ce nu va mai fi, acest ... (vezi toată discuția)
Schimbare proprietar ContSters331114 ContSters331114 Buna seara. Am o intrebare referitoare la trecerea unui apartament de pe numele parintilor (in cazul de fata socrii mei) pe numele sotului si al meu. Ma ... (vezi toată discuția)