avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, tatal meu are un apartament pe numele sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, tatal meu are un apartament pe numele sau iar eu am ...

Buna ziua, tatal meu are un apartament pe numele sau iar eu am o sora vitrega din partea tatalui. El ar vrea sa se asigure ca dupa ce nu va mai fi, acest apartament imi va ramane mie integral. Am fost sfatuiti de 2 notari diferiti sa incheiem contract de intretinere si nu testament. Stiu ca ideal ar fi sa imi vanda mie acest apartament, insa nu detin toti banii momentan pentru a il cumpara de la tatal meu. Intrebarea ar fi de ce este ctr de intretinere cel mai putin atacabil? Si ce cale ma sfatuiti sa aleg? Sa mergem pe aceasta varianta? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:03, 26 Iunie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca vânzarea între părinți și copii e vax albina, știut fiind faptul ca niciun părinte nu va pretinde de la copilul sau un preț real. Și presupunând ca l-ati achita, tot nu înseamnă nimic, pentru ca a doua zi, tata poate scoate banii din banca și vi-i poate da înapoi.

Testamentul nu este act de proprietate, ci doar o dispoziție pentru cauza de moarte. Succesiunea va trebui dezbătută oricum.
Testamentul și donația sunt liberalitati, iar dacă tata va lăsa tot ce are, testamentul/donația se reduc.
Și cum un apartament nu poate fi împărțit fizic, astfel încât reducerea sa fie în natura, va trebui sa ii achitați surorii niște mii de euro pentru rezerva succesorala care ii este incalcata.
Donația poate fi redusa la cererea descendenților, în termen de 3 ani de la decesul donatorului. Poate sora nu va avea nicio problema cu donația dvs.

Contractul de întreținere presupune sa ii asigurați tatălui îngrijire, pana la deces (medicamente, hrana, îmbrăcăminte, încălțăminte, intervenții medicale etc etc), iar în schimb sa primiți apartamentul.
Este tot un fel de vânzare, doar ca "pretul" nu este în bani, ci e achitat sub forma îngrijirii pe care i-o asigurați.
Desigur, asta înseamnă că tatăl dvs sa dorească a fi întreținut, iar dvs sa vreți și sa puteți sa i-o asigurați.

Însă de principiu, este bine sa discutați și cu sora, pentru ca multe situații litigioase și ambitii se declanșează atunci când părinții fac acte pe ascuns.

Nu inteleg acest raspuns. Daca vanzare/ cumpararea este facuta legal, la notar, la pretul pietei, cum poate fi atacat acest act? Deasemenea nu este de dorit o discutie cu celalat copil al tatalui meu deoarece nu doreste sa ii lase nimic. Aceasta era si ideea postarii, cum poate fi evitat acest lucru si care este cel mai bun act? Contractul de intretinere?
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce anume nu ați înțeles?
Vânzările între părinți și copii miros de la o posta a donație deghizata.
Tatăl dvs vrea efectiv sa ii achitați peste 70.000 euro?
Ma îndoiesc.
Un act legal este un act real. Nu fictiv.

Dacă vointa reala a tatălui este aceea de a fi întreținut, încheiați un contract de întreținere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Testament sau donație? Adelina.M.H. Adelina.M.H. Testament sau donație Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după ... (vezi toată discuția)
Lmpartirea mostenirii inainte de moartea parintilor victoriavic victoriavic Buna ziua, am un subiect destul de delicat si de lung, dar sper sa aiba cineva timpul si bunavointa si timpul necesar sa imi raspunda cu informatiie necesare. ... (vezi toată discuția)