Am o problema destul de ciudata . Acum 4 ani am cumparat o casa avand curte comuna cu vecinul din spate . Toate actele sunt ok , au fost verificate de o cunostinta notar ,dar nu am stat sa masor terenul in realitate. In perioada aflata intre semnarea contractului de vanzare cumparare si termenul de eliberare a locuintei vecinul (politist) s-a certat cu vanzatorul (om batran) si si-a mutat gardul cu vre-o doi metri mai in fata , largindu-si curtea personala in dauna zonei comune . Cand am vazut asta m-am uitat pe acte , am pus mana pe ruleta si am vazut ca vecinul se afla cu vre-o 2.5 m pe terenul meu cu gardul si 1m cu casa !!! .Casa lui , spre deosebire de a mea nu are acte , autorizatii -sau daca are ce este in acte nu corespunde cu terenul . L-am confruntat , l-am lamurit (m-am lamurit - a facut-o din cauza ca-si aducea aminte ca prin copilarie cam pe-acolo era gardul lui #-o , dar prin acte nu i-a trecut prin cap sa se uite :O ), am asteptat sa-si mute gardul , pauza... trei ani .De curand a avut pretentia sa-mi repar burlanul aflat acum in curtea lui din cauza mutarii gardului . Chestia asta mi-a pus capac . As vrea sa stiu ce pateste daca-l dau in judecata , eventual cat ar tine procesul (grosso modo ) si poate ceva indicatii cum as putea sa ma protejez . Va dati seama, este un tip iresponsabil , si s-a certat cu toti cei cu care a locuit in curte (batranul - terorizat si-a dat casa foarte ieftin , chiriasul meu - pe care l-a amenintat cu bataia ,iar acum cu mine )
aveti la indemna actiunea in granituirea, ce are ca obiect stabilirea limitei dintre cele doua fonduri vecine.
va puteti adresa instantei civile , avand la indemana aceasta actiune reala.Se poate dispune efectuarea unei expertize cadastrale pentru stabilirea limitelor , suprafetelor celor doua fonduri.
Daca este actionat in instantza , el poate fi obligat la plata de daune materiale , intrucat a stramutat un hotar , proprietate comuna fortata si perpetua fara acordul celuilalt copartas si faptul ca a folosit acea parte a terenul ce nu i apartine.
In limitele dreptului comun , poate fi obligat la plata de daune materiale.
Multumesc . Un mic detaliu nu s-a inteles, "curtea comuna" este alcatuita din doua fasii de teren , una a mea -lata de 1m si una a vecinului lata de 1.4m (el fiind in spate trebuia sa aiba cale de acces) - alaturate .
In plus as vrea sa stiu ce se intampla cu casa lui - ce se afla cam cu 1 m pe terenul meu . La finele procesului este improprietarit cu acea suprafata :-/ ?! . Eu o sa fiu scos din posesie ? (Banuiesc ca nu o sa-i darame o bucata de camera, nu..)
daca aveti curte comuna, la ce s-a mapi pus gard?
Oricum, pentur terenul ocupat trebuie sa faceti actiune in granituire si obligatia de a face, respectiv mutarea gardului, potrivit situatiei cadastrale.
Daca vecinul nu este proprietar tabular, insa, este o problema pentru ca trebuie sa va judecati cu proprietarul tabular, adica cine este inscris in Cartea Funciara. Insa impotriva posesorului neproprietar aveti la indemana o actiune in revendicare pentru suprafata de teren, proprietatea dumneavoastra, ocupata in mod abuziv.
Cel mai bine este sa vedeti un avocat pentru a vedea ce acte aveti dumneavoastra si ce acte are vecinul, pentru ca, in functie de situatia concreta din acte sa urmeze calea cea mai eficienta.
Blocare acces
erika2008
buna ziua,
am urmatoarea situatie: s-a blocat accesul catre o parcela de teren care imi apartine, in fapt proprietarul parcelei vecine ridicand un gard care ... (vezi toată discuția)