avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Cum se poate modifica o lege ?
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Cum se poate modifica o lege ?

Am deschis acest subiect din pura curiozitate, inainte de toate. In tarile civilizate, la noi nu e cazul, din ce stiu eu, cetatenii unei tari se pot grupa si pot modifica o lege sau o ordonanta, dar aceasta presupune adunarea unui anumit numar de semnaturi din care sa rezulte ca semnatarii sustin masura sau legea care se are in vedere de cei care doresc schimbarea/modificarea. Imi doresc sa stiu daca acest lucru este posibil in Romania, si daca da, de ce ai nevoie, ma refer la numar de semnaturi, hartii, etc. Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 13:27, 15 Februarie 2011
constitutia ns. este scrisa, cu sarg, de un Iorgovan /DF-zu sa-l adihneasca cum meriota...,; sa avetio voi ani si rabdare sa puteti schimba ceva...asa rezulta din ac. '
lege fundamentala'
E DESTUL DE GREU SA SCHIMBI O LEGE
procedura este greoaie.
si nu uita ca trebuie votata de parlamentari.
Este usor sa crezi ca o tara este o democratie autentica, atunci cand habar nu ai ce inseamna asa ceva. Un deputat poate ajunge in Parlament cu 3000 de voturi, daca nu mai putin. Aia de reprezinta minoritatile, unii dintre ei, sunt alesi de cateva zeci de delegati, nu mai mult. Totusi, daca deputatul poate inainta o initiativa legislativa desi este alesul catirva mii de indivizi, cans se discuta despre aia multi care voteaza, se schimba calimera. Aia tre sa stranga 100.000 de adeziuni.

Democratia nu ti-o da nimeni, ti-o iei singur. Daca nu, risti sa te pomenesti fara ea.

Totusi, exista o parghie des utilizata in lumea civizilata, prin care poporul poate sa se faca auzit. Se cheama VIZITA LA PARLAMENTAR. Dai telefon la birou, vorbesti cu madame consilier parlamentar (o fetita cu fundite, ca un robotel cu zulufi) si stabilesti, in termeni clari, o data si o ora cand domn parlamentar care te reprezinta in Parlament va fi la birou. Ca e de datoria lui sa vina si la birou, ca sa discute cu cei pe care ii reprezinta.
Te duci frumos, ii expui situatia, si daca esti bazat, ii pui pe masa un proiect de schimbare a legii x, semnat de 100 de cetateni din circumscriptie. Conditia care va face diferenta dintre inca o ora pierduta aiurea vs victorie este ca macar inca vreo zece consituienti sa se duca la parlamentar cu exact aceeasi doleanta. Asta pana cand nenea parlamentarul incepe sa dea in fiert. Daca o ia pe aratura si incepe sa fie obraznic, domnia sa trebuie informat, iarasi calm - dar ferm - ca de aia sta la Bucuresti si de aia este platit - ca sa reprezinte interesele CETATENILOR. Nu ale Partidului, ci pe cele ale CETATENILOR. Asta este sipirtul democratiei parlamentare.

Daca omul tot nu da semne ca rationeaza, se poate merge, in grup sau pe rand, la nenea seful lui de la partid, unde iarasi se fac audiente. Donmnii sefi trebuie ajutati sa inteleaga ca daca nu iau in serios initiativa legislativa si nu arata, in scris, un calendar clar al evolutiei acestei intiative, risca sa ramana fara x alegatori. Probabil ca nu o sa fie un argument teribil, dar e mai bine decat nimic.

Oricum, procedura este mult mai simpla decat sa umbli prin judete cu caietele de semnaturi sub brat. Eu am reusit sa bag o initiativa legislativa (modificarea unei legi) dupa o discutie de juma de ora cu un deputat care, culmea, a inteles perfect argumentele expuse. Deci, se poate.
Da, imi pare o expunere succinta si eficienta.

Modalitatea aceasta imi pare a fi o constituire de mici partidulete constituite in mod neoficial care pot propune ceva si la o adica sa bata si cu pumnul in masa in caz de nevoie daca respectivii alesi se gandesc la ce vor manca la cina in timp ce se vorbeste cu ei.

Ar fi o idee foarte buna de urmat.
Cu cat se analizeaza mai multe idei cu atat sunt sanse mai mari sa iasa ceva bun.
Il aplaud sincer si serios pe domnul Noiklosa pentru promtitudine in a rezolva problemele.=D>=D>=D>=D>=D>

O "lege "..Se poate schimba peste noapte ,,,daca interesele celor ce sunt la putere sunt in joc. Nu este nevoie nici de un milion de semnaturi...

Exact cum s-a aratat mai sus.. La vot pentru referendum pentru reducerea nr. de parlamentari si o singura camere presupun ca au votat mai mult de 100.000 de cetateni cu drept de vot. Dar orice initiative este bine venita. Este un pas spre democratie. A cunoaste mai mult, ai si o initiativa in plus pozitiva sau contrarie"""

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez? propunere modificare lege danaa1 danaa1 Doresc sa propun o modificare a unei legi. Din cate stim,doar parlamentarii fac si voteaza legi. Cum sa procedez pentru propunere de modificare a unei legi? ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna vointa populara? apare acest termen in constitutie? anca26elena anca26elena Buna ziua, as dorii sa stiu daca in Constitutia noastra apare termenul de vointa populara , si daca da, ce inseamna exact. Multumesc. (vezi toată discuția)
Uni sau bicameralism? luiza2008 luiza2008 Buna ziua tuturor! Sper ca am postat acest subiect in categoria care trebuie...;) Ce parere aveti? Care ar fi cel mai potrivit sistem in tara noastra?Uni sau ... (vezi toată discuția)