In final, nici nu are importanta daca va includeti la punctul c) sau d), e acelasi lucru din punct de vedere al taxarii. Atat doar ca pentru conventii civile, din ce stiu, nu trebuie sa va inregistrati la finante si impozitul vi se retine in procent de 16% direct, fiind final, fara a mai face regularizari. La contractele de la punctul c) puteti opta pentru retinerea de 10% urmand sa depuneti declaratii de regularizare.
Contributiile la CAS si Somaj trebuie sa fie retinute in mod obligatoriu de cel care va plateste si care va declara aceste sume.
Din punct de vedere al calculului, mai intai se calculeaza CAS si Somaj in procentele din mesajul anterior, iar din ceea ce rezulta prin scaderea acestor sume din venitul total se mai calculeaza impozit de 16%.
Veniturile obtinute in baza contractelor de comision reprezinta venituri "din activitati independente". Astfel inpozitul se plateste prin plati anticipate cu retinere la susa 10% plus inca 6% de catre contrbuabil.
Totusi contribuabilul poate opta(in scris) pentru plata impozitului cu retinere la sursa(16%). In aceasta situatia el se incadreaza la "venituri din alte surse".
Oricum ar fi, se plateste impozit 16% si contributia la sanatate 5.5%.
Contributia la pensii se plateste doar daca nu sunteti deja asigurat in sistem, iar somajul este optional.
@bogdanciurea
Acest tip de venit nu se incadreaza ca venituri profesionale definite de OUG 58, modificata de OUG 82. Asa ca ce ati afirmat dvs cu privre la plata contributiilor sociale este gresit.
Impunerea cu cota de 10% pentru plati anticipate, necesita inregistrare fiscala din partea realizatorului de venituri. Ori, atata timp cat domnul e PF, din punctul meu de vedere e asimilabil conventiilor civile, care conform codului fiscal sunt intradevar una din formele de desfasurare a activitatilor independente.
Ar fi bine daca interpretarea termenului de venit profesional ar fi atat de restrictiva. Practic mare parte din angajati ar putea fi incadrati ca nedesfasurand activitati profesionale (fara calificari specifice) si s-ar putea foarte bine "salta" anumite impozite. Cred ca termenul de venituri profesionale se refera mai degraba la modul de realizare a venitului, daca ar putea fi sau nu asimilabil desfaurarii unei meserii, activitati.
Si da, mi-a scapat faptul ca d-nul zicea la un moment dat ca are un contract de munca, caz in care, nu mai e obligatoriu sa i se retina CAS si Somaj, dar ar trebui sa anunte firma cu care colaboreaza asupra faptului ca este deja asigurat in sistemul de pensii. Dar doar daca venitul acesta din comision are caracter ocazional. Daca e cu caracter de regularitate, datoreaza toate contributiile. Si mai trebuie sa se si inregistreze fiscal.
E parerea mea, accept si observatii! :)
@grandanat
Imi puteti arata exact unde este specificat acest lucru? Trebuie sa ma contrazic cu cineva de la Finante Multumesc.
@bogdanciurea
nu primesc lunar comisionul, la 2-3 luni.
vad carti online si iau comision din vanzari.
Ce anume ?
Nu conteaza la ce interval primiti comisionul. Impozitul si contributiile se platesc in baza declaratiilor de venit.(cele datorate de dvs)