salutare,
am o problema a carei rezolvare nu am gasit-o reglementata nicaieri si de aceea apelez la cunostintele voastre (poate ati trecut prin asa ceva!): unde se face delimitarea intre parte comuna si proprietate, pentru coloanele verticale de alimentare cu apa calda sau rece la nivelul unui apartament? mai exact, exista 2 pareri, si anume: 1 - teul de la imbinarea tevilor din nisa apartamentului si tot ce e pe orizontala (spre apartament, robinet, etc.) este proprietate a apartamentului (plateste pentru inlocuire/reparatie); 2 - teul si robinetul (montat foarte aproape de el) tine de asociatie, iar restul de apartament ...
multumesc anticipat pentru sprijin si pareri
Daca a crapat teul sigur ca apa se va pierde fara a trece prin apometru. Deci este o pirdere comuna. Daca s-ar fi spart conducta dupa apometru pieredea era trecuta mai inainte prin apometru.
Apoi apa care curge se va infiltra in apartamentele vecine si-i va afecta pe ceilalti, poate chiar fara sa afecteze cu nimic apartamentul in dreptul caruia s-a sparat.
Daca apa curge pe la teu nu va ami avea presiune sa ajunga la etajele suprioare.
Prima interventie ar trebui sa fie oprirea apei de la subsolul blocului si aceasta o sa-i afecteze pe mai multi sau pe toti.
Am adus doar 4 argumente prin care sustin ca in cazul spargerii acestui teu trebuie sa intervina administratorul iar reparatia trebuie sa fie facuta, ca multe alte reparatii comune, de catre sau prin intermediul asociatiei si costurile repartizate pe cota indiviza.
Chiar daca proprietarul apartamentului ar vrea sa repare singur nu ar putea pentru ca apa trebuie oprita de la subsol si trebuie intervenit la coloana comuna, acest teu fiind o parte din coloana comuna. Daca scoatem teul de acolo o sa vedem ca lipseste o bucata de coloana (locul teului).
Daca 2 capete ale T-ului sunt infiletate in coloana verticala , acesta este parte comuna.
Pentru normativ , il am in alt calc. si trebuie sa-l caut, am sa-l postez cand dau de el, este un normativ pt instalatiile intr-o cladire tip condominiu in care se delimiteaza proprietatea instalatiilor