avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare fortate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare fortate

Salut,

Iata problema mea: am lucrat o perioada intr-o companie in care se face overtime la greu. Deseori am fost amenintat sa il efectuez, iar cand am zis ca le trebuie acordul meu pentru a face overtime mi s-a spus ca "nu e loc de mine aici". Evident nu de cineva pe o pozitie de management.

Mai erau presiuni din partea unor viitori manageri care incercau sa te oblige sa nu declari tot overtime-ul in aplicatia companiei de time management. Cum pe deasupra salariile erau si sunt mizere, mi-am dat demisia iar la plecare mi-a fost platit overtime-ul insa nu "defalcat" ... au bagat o suma "concediu neefectuat" si nu pot verifica calculul ei.

Stiam ca le trebuie acordul meu pentru overtime, dar nu m-am gandit foarte tare ce forma ia acest acord. La noul loc de munca, am aflat ca le trebuie acordul meu in scris anterior efectuarii orelor suplimentare, specificand data si numarul de ore care va putea fi efectuat.

Ce fel de despagubiri pot cere in mod rezonabil pentru ca am fost amenintat sa fac overtime, presupunand ca acest overtime s-a platit la plecare? Mai stiu ca lucrul de 12 ore, presupunea ore libere intr-o perioada recenta; nu a existat asa ceva.

In plus, pentru a mi se preda cartea de munca a trebuit sa semnez un contract de confidentialitate neplatit, pe care nu voiam sa il platesc fara a primi o suma de bani in schimb.
Cel mai recent răspuns: chivas314159 , utilizator 02:02, 30 Aprilie 2008
Munca suplimentară se compensează, în conformitate cu art. 119 alin. 1 din Codul muncii, prin ore libere plătite, în următoarele 30 de zile după efectuarea orelor suplimentare, iar în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariul corespunzător pentru orele astfel prestate.
Regula este că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia (art. 119, alin. 1).
Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute de Codul muncii, se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază. În literatura juridică s-a spus că această reglementare reprezintă o normă în care s-a impus punctul de vedere al sindicatelor, întrucât angajatorii au obiectat că s-ar vicia negocierea, întrucât nimic nu se opune ca sporul pentru munca suplimentară să constea şi înalte servicii sau avantaje, cumulate cu o sumă de bani, exprimate procentual sau nu.
Atunci când compensarea nu este posibilă în luna următoare, cel în cauză va primi un spor la salariu, stabilit prin negociere (contractul colectiv de muncă sau, după caz, contractul individual de muncă) şi nu poate fi – prevede art. 120 din Cod – mai mic de 75% din salariul de bază.
Dacă este vorba de zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează (art. 134), sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.
Asemănător prevede şi Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, numai că, potrivit acestui contract, orele care nu au putut fi compensate până la sfârşitul lunii se plătesc sub formă de spor care este de 100% din salariul de bază, până la 120 de ore/salariat/an, iar pentru ceea ce depăşeşte 120 de ore sporul este de 50% din salariul de bază (art. 40, alin 2, lit. c).
Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 111 sau art. 112, după caz, este interzisă, cu excepţia „cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecinţelor unui accident.″
Chiar daca ati renutat la dreptul de a fi platit pentru munca suplimentara prin acel contract de confidentialitate, acest lucru este intezis, o asemenea clauza fiin lovita de nulitate potrivit art. 38 din Codul muncii, caci nu se poate renunta la drepturile stabilite in favoarea salariatului, decit in situatii favorabile, cum nu este cazul in speta
Multumesc pentru raspuns, dar cred ca e o neintelegere.

Sunt doua probleme:
1) Orele suplimentare au fost platite la plecare (mult peste o luna), dar nu am fost intotdeauna de acord sa le prestez. Ce daune pot recupera de la angajator?
2) Pentru a-mi recupera cartea de munca a fost nevoit sa semnez un contract de confidentialitate neremunerat: nu implica renuntarea la plata orelor suplimentare, ci doar spune ca sunt de acord sa pastrez confidentialitatea, altfel trebuie sa platesc daune, neprimind in schimb nici un fel de suma de bani sau alt avantaj material.
chivas314159 a scris:

Multumesc pentru raspuns, dar cred ca e o neintelegere.

Sunt doua probleme:
1) Orele suplimentare au fost platite la plecare (mult peste o luna), dar nu am fost intotdeauna de acord sa le prestez. Ce daune pot recupera de la angajator?
2) Pentru a-mi recupera cartea de munca a fost nevoit sa semnez un contract de confidentialitate neremunerat: nu implica renuntarea la plata orelor suplimentare, ci doar spune ca sunt de acord sa pastrez confidentialitatea, altfel trebuie sa platesc daune, neprimind in schimb nici un fel de suma de bani sau alt avantaj material.


Din mesajul anterior reiese ca s a platit concediul neefectuat. la incetarea cim se plateste concediul de odihna neefectuat, de ce ai dedus ca ti s au platit de fapt suplimentarele?
De obicei clauza de confidedentialitate se semneaza o data cu cim sau prin act aditional la cim pe parcursul derularii acestuia si isi produce efectele dupa incetarea cim. nu mi se pare normal ca l ai semnat la incetarea cim. Puteai sa apelezi la itm pentru recuperarea cartii de munca sau sa i actionezi in instanta.
E putin plrobabil sa mai poti face ceva in privinta orelor suplimentare, le ai efectuat fara sa le contesti efectiv, ti s au platit... Da in judecata angajatorul pentru nerespectarea contract de confidentialitate.
Suma aferenta zilelelor de concediu pentru un program de ore normal pe care le-am acumulat a fost mult sub suma platita pentru "concediu neefectuat".

Cum l-as putea da in judecata pentru nerespectarea contractului de confidentialitate? Nu vad cum l-a incalcat. Dupa cum inteleg, angajatorul a incalcat legea necerandu-mi acordul anterior efectuarii orelor suplimentare si a trebuit sa stau peste program si mi-am pierdut din timpul pe care l-as fi folosit pentru mine. Asta si in plus faptul ca am fost amenintat ma deranjeaza enorm si pentru asta vreau sa plateasca.
1. Orele suplimentare sau vi s-au platit integral, si atunci nu vad ce pretentie mai aveti, sau nu vi s-au platit integral, si atunci in termen de 3 ani de la prestarea lor puteti depune cerere in pretentii drepturi banesti la Tribunalul in raza caruia domiciliati. Veti arata instantei ca ati prestat ore suplimentare si nu v-au fost platite-veti aduce un minimum de probe-pontaje, condica de prezenta, sau martori fosti colegi, veti cere proba cu expertiza contabila etc si destul de probabil veti castiga.
2.Concediul neefectuat platit poate ramane fara nici o problema CO neefectuat platit-intelegerea cu angajatorul abuziv nu era scrisa-deci nu are vreo dovada ca v=ar fi platit altceva decat CO neefectuat la care oricum aveati dreptul.
3. Contractul de confidentialitate, in afara de cazul in care detineti informatii confidentiale despre activitatea firmei - retete, inventii, proceduri, si aveti de gand sa le divulgati - puteti sa-l uitati pentru ca nu are un obiect si deci nu are nici o valoare.
Pentru o adevarata clauza speciala de confidentialitate este nevoie ca acel contract sa fi fost incheiat pe durata contractului de munca sau sa fie o clauza in insasi contractul individual de munca. Semnarea actului dupa incetarea CIM nu mai are nici o valoare, si nici antedatarea nu este o solutie pentru ca, fiind un act aditional la CIM, angajatorul trebuia sa il depuna intr-un anumit termen de la incheiere la ITM.
Conform Codului Muncii "Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata CIM si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in CCM sau in CIM.

Alte discuții în legătură

Contract de munca nuty40 nuty40 buna seara lucrez intr-o firma[cu ... (vezi toată discuția)
Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar? ContSters218316 ContSters218316 Buna ziua! Spre exemplu, saptamana trecuta am lucrat in total 65 ore si stiu ca maximum sunt 48. Cam pe fiecare saptamana am ore suplimentare, de obicei mai ... (vezi toată discuția)
Incetarecontract de munca marianapopa2005 marianapopa2005 Buna ziua Sotul meu a primit decizia de pensie anticipata in data de 28.05.2015, la locul de munca ( MAPN- angajat civil ) a comunicat in data de 02.06.2015 ... (vezi toată discuția)