avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca

buna seara lucrez intr-o firma[cu renume si pretentii ] dupa 2 contracte de munca cu durata determinata de 3 luni mi-a fost prelungit contractul de munca pe durata nedeterminata;in contractele de munca sint prevazute 20 de zile de concediu indiferent de vechime si nici spor de vechime nu se acorda nu m-ai vorbesc de ore suplimentare,este legal ?este normal?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:42, 23 Aprilie 2015
1. - Pentru societatile cu capital privat nu exista o grila de acordare a numarului de zile de concediu de odihna in functie de vechimea in munca, stabilita printr-un act normativ.
- Fiecare angajator poate avea o astfel de grila prevazuta in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii.
- Acelasi lucru este valabil si pentru sporul de vechime.

2. Cand ati semnat Contractul individual de munca (CIM) trebuia sa negociati si salariul si numarul de zile de concediu de odihna si acordarea sporului de vechime.

3. - Orele suplimentare se efectueaza si se platesc conform prevederilor din Codul muncii.
- Daca aveti probleme va adresati ITM.
@ nuty40

1. Clauzele c.i.m. se negociaza intre angajator si salariat.

2. Munca suplimentara se face la solicitarea angajatorului si cu acordul angajatului, iar pentru efectuarea ei este necesara solicitarea din partea angajatorului si acordul salariatului.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Orele libere sunt platite avandu-se in vedere salariul angajatului si numarul de ore efectuate suplimentar.

In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare nala nala Daca ma angajez din 18 mai lucrand 8 ore pe zi ar trebui sa efectuez 80 de ore . Daca lucrez si ore suplimentare si efectuez 90 de ore diferenta de 10 ore se ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare mad_john mad_john Sunt angajat la o firma de distributie cu contract de munca de 8 ore pe zi. De cand ni s-a montat gps pe masini s-a dat ordin ca programul de munca sa fie de ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii MdAnka MdAnka Buna seara, As avea cateva intrebari si anume: 1) o societate comerciala subcontractata pentru realizarea unei lucrari timp de 6 luni de zile face ... (vezi toată discuția)