Stimaţi colegi,
Aţi avut vreodată un dosar în care aţi fost de acord să se achite onorariul integral sau eşalonat, ulterior încheierii contractului şi după ce aţi prestat asistenţă juridică/reprezentarea clientului în instanţă, acesta nu v-a mai achitat onorariul? Mă refer la clienţi persoane fizice.
Ce aţi făcut? Aţi executat silit acel client? Dacă nu avea venituri şi stătea în chirie?
Ce soluţii oferiţi în aceste situaţii?
Contractul de asistenta juridica constituie titlu executoriu, iar suma prevazuta drept onorariu poate fi recuperata prin intermediul executorului judecatopresc, putindu-se rercurge dupa emiterea somatiei pentru executare silita la variantele oferite de codulde procedura civiila, res[ectiv executarea silita imobiliara sau mobiliara, inclusiv de poprprire a veniturilor clientului realizare din salarii, penbsii etc.
Investetste contractul de asistenta juridica cu formula executorie. Pregateste-te cu toate documentele aferente, nu numai cu contractul, pt ca judecatorii nu se grabesc sa investeasca usor contractul nostru. Eu am reusit insa nu a fost usor, au vrut dovezi de indeplinire a activitatii juridice prestate, au vrut sa citeze partea, etc...
Pana una alta investiti contractul si apoi mergeti la executor. Noroc ca acum nu mai exista procedura ulterioara a incuviintarii executarii silite, au am avut neplacuta surpriza sa mi se admita investirea si sa mi se respinga incuviintarea,Ulterior am castigat recursul dar, intre timp, nici clientul meu nu mai avea nimic in cont.
Asta a fost unul din cazuri, nefericit.Ideea este ca , daca clientul este cetatean roman mai e o treaba, dar la mine era pj romana cu asociat strain, care era dat disparut si pj nu mai avea nici un bun in patrimoniu iar conturile erau goale.
Nu am mai recuperat nimic in acest caz.
In cazul dvs, banuiesc ca persoana de care vorbiti ,daca sta cu chirie, inseamna ca are venituri de undeva.
Dupa ce investiti contractul mergeti la executor si incercati cu acesta toate variantele: adresa la Inspectoratul Teritorial, la Casa de Pensii, la OPSNAJ, la Directia de Impozite si taxe, la Registrul comertului, incercati toate variantele, bineinteles daca suma merita.Puteti avea surpriza sa constatati ca clientul dvs este asociat in vreo firma, sau e somer, sau are bunuri imobile, puteti recurge la una din formele de executare silita , dupa caz, in functie de ce raspunsuri aveti la adresele trimise de executor.Daca se constata ca nu are venituri de nici un fel, mai asteptati o vreme si reveniti.Mult succes.