Buna seara. Dupa foarte multi ani de asteptare matusa mea a intrat in posesia deciziei ANRP prin care, in urma evaluarii facute de un evaluator, i se propun masuri reparatorii pentru terenul detinut in trecut de tatal ei.
In decizie se mentioneaza ca aceasta poate fi contestata in temeiul legii contenciosului administrativ la sectia de contencios administrativ si fiscal a curtii de apel. Deoarece apreciem valoarea stabilita prin evaluare mult mai mica fata de valoarea reala a terenului dorim sa facem aceasta contestatie in justitie. As avea va rog 2 intrebari:
1) Care ar fi termenul pentru a introduce aceasta actiune? (si se calculeaza de la data primirii plicului de la ANRP acasa cu posta sau de la data emiterii deciziei ?)
2) Are judecatorul ce va fi numit in cauza posibilitatea de a cere efectuarea unei alte evaluari, efectuata de un evaluator independent, care nu este in relatii contractuale cu ANRP? Ma gandesc in primul rand sa nu fi fost interese la mijloc in cazul primei evaluari, evaluatorii fiind practic desemnatii de ANRP, si de aici sa fii tras foarte mult in jos si valoarea despagubirilor cuvenite.
Se poate contesta in temeiul dispozitiilor Legii 247/2005 raportat la cele ale Legii nr. 554/2004.
Instanta de judecata poate la solicitarea petentului sa anuleze in tot raportul de evaluare si sa dispuna, in cursul judecatii efectuarea unui nou raport de evaluare.
Are dreptate darvin. Termenul de formulare a contestatiei curge de la data in care ati primit decizia. Sa pastrati plicul pe care este data pentru a demonstra daca va fi nevoie. Puteti solicita ca proba in instanta in afara inscrisurilor si o expertiza judiciara. Probele nu le solicita judecatorii ci Dvs. Mai mult, daca doriti, puteti efectua o expertiza extrajudiciara. Nu este prima data cand ANRP subevalueaza bunurile pentru despagubiri.
Un sfat: avand in vedere timpul scurs de la depunerea dosarului pana la data in care ati primit decizia, tergiversari din partea ANRP, poate nu ar fi rau sa solicitati printr-un capat de cerere si efectuarea platii intr-o singura transa (daca este sub 500 000), in 30 de zile de la data in care hotararea instantei ramane irevocabila. Sub sanctiunea amendarii presedintelui ANRP. Oricum, la vremea respectiva veti investi si va veti adresa unui executor.
Succes