In Martie 2010 am inchiriat in calitate de proprietar o locuinta pe termen de un an. Contractul a fost depus la Administratia Financiara cu toate impozitele pe venit platite la timp. Chiriasul nu si-a mai achitat cheltuielile de intretinere din luna Octombrie 2010 iar ultima chirie a fost achitata in Decembrie 2010. Nu mai reusesc sa intru in legatura cu chiriasul intrucat acesta refuza orice contact scris, telefonic sau in persoana la adresa locuintei (nu deschide usa nici administratorei blocului).
Mentionez ca in luna Septembrie am avut o situatie similara cu acelasi chirias. La acea data am vrut sa reziliez contractul in baza mai multor alineaturi din legea 114/1996 ce reglementeaza aceste probleme. Am reusit atunci sa contactez chiriasul in scris prin intermediul comandantului unitatii militare la care lucreaza si intrucat a platit in cele din urma restantele am renuntat la reziliere.
Doresc sa fiu contactat de un avocat pentru o actiune in instanta de recuperare a datoriilor acumulate. Intrucat nu domiciliez in Romania doresc sa fiu reprezentat de acel avocat in instanta. Nu se mai pune problema rezilierii intrucat contractul oricum expira in Martie.
Multumesc
Tudor
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011 tmp, utilizator
Se poate face o actiune in pretentii si in paralel o ordonanta presedintiala de evacuare. trebuie sa faceti un calcul total al datoriilor pentru ca veti plati o taxa de timbru pt proces. totodata adunati toate facturile si s-ar putea sa fie nevoie si de martori.
In cazul in care contractul de inchiriere ajunge la termen in luna martie,chiar daca a-ti promova o ordonanta presedentiala de evacuare, sub aspectul timpului, nu ar avea prea mare efect.Va sugerez urmatoarele:
1) sa faceti de urgenta o notificare chiriasului prin care sa ii puneti in vedere ca la data expirarii contractului de locatiune sa va predea cheile apartamentului si implicit, evacuarea lui,mentionand expres ca nu mai doriti prelungirea lui.In caz contrar, ar putea sa va faca greutati,invocand tacita relocatiune a contractului( cu alte cuvinte posibilitatea chiriasului de a mai ramane minim inca o luna in apartamentu dvs)
2) sa solicitati administratiei blocului( sau firmei care se ocupa cu incasarea intretinerii si altor cheltuieli adiacente) care este cuantumul cheltuielior neincasate pana in prezent, dandu-va in acest sens si actele justificative.
3) in notificare, sa il puneti de drept in intarziere pentru aceste sume de bani.
4) daca nu va da curs benevol achitarii debitului, intradevar aveti dreptul ca prin instanta sa promovati o actiune in pretentii.Astfel puteti fi indestulat cu sumele de bani care vi le datoreaza debitorul(chiriasul in speta), fiind in acest mod si in rizico-pericolul chiriasul de a suporta si toate cheltuielile de judecata, fiind aproape sigur ca va cadea in pretentii. Modul de recuperare a debitului va fi relativ usor,daca este salariat.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Proces evacuare
marfan
Buna ziua,
Cand cineva a avut un chirias pna acum un an, sa zicem, dupa care nu i-a mai innoit contractul dar l-a tolerat in acea locuinta, daca vrea sa-l ... (vezi toată discuția)