avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura si costuri divorta si partaj notarial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura si costuri divorta si partaj notarial

Care este exact procedura pentru un divort (fara copii minori) si partaj conventional?
Unde pot merge partile: la Primarie sau notar (sau in ambele locuri) ? Ce costuri presupune atat divortul cat si partajul conventional (nu ma refer la cel prin instanta )?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 12:55, 6 Februarie 2011

Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, divortul poate fi efectuat si in fata notarului public ori a ofiterului dee stare civila.
Daca sotii au in proprietate bunuri imobile partajul poate fi facut prin intermediul unui act autentic la notarul public.
Pentru partajul bunurilor mobile este suficient un inscris sub semnatrura privata.
Relativ la costuri cautati pe pagina web a unor notariate.
Sotii care nu au copii rezultati din casatorie sau adoptati pot solicita desfacerea casatoriei la instanta, la notariat sau pe cale administrativa.
Pentru mai multe detalii privind procedura si costurile desfacerii casatoriei la notariat si pe cale administrativa lecturati aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Conform modificarilor aduse codului prin mica reforma de accelerare a judecatilor aveti la indemana proc de div fara minori =pe cale administrativa =-pe care o puteti promova fie la un notar public din raza fie la primaria unde ati incheiat casatoria.Partajul se face la notar daca va veti intelege in impartirea patrimoniului comun. Pretul notarial functie si de BNP .In caz contrar pe acest aspect al IMPARTIRII veti lua calea instantei.
Exista posibilitatea ca sotii sa faca partajul bunurilor fara sa divorteze?
Intreb aceasta deoarece eu sunt creditor iar unul din soti debitor.
Cineva mi-a spus ca exista posibilitatea partajului si fara divort.
Stiu de actiunea revocatorie (pauliana). Ma intereseaza doar aspectele aratate mai sus. Multumesc.
Unica situatie in care se face partajul bunurilor comune ale sotilor este in cadrul executarii silite, atunci cand debitor este numai unul dintre soti.

Procedura
Se infiinteaza masuri de indisponibiliyare a bunurilor
Se solicita instantei partajul, cu atribuirea bunului urmarit persoanei debitoare si obligarea ei la sulta catre celalalt sot (daca este necesar).

Atentie partajul este o procedura in care creditorii pot fi usor inselati.
Aici intervit tertip-urile avocatesti.

Alte discuții în legătură

Coleg disperat the mark the mark Buna seara,in urma cu 3 ani sotia unui coleg a fost plecata sa munceasca in Spania unde a reusit sa faca un imprumut de nevoi personale ,imprumut de care sotul ... (vezi toată discuția)
Bun comun avdodo avdodo Speta este urmatoarea:sotii au bun comun ( apartament),vor sa divorteze insa inainte de a depune actiunea in instanta,unul din soti vrea sa cedeze partea lui ( ... (vezi toată discuția)
Partaj ion01 ion01 Se poate face impartirea bunurilor intre soti si in timpul casatoriei sau numai in urma divortului? Cat se percepe taxa? (vezi toată discuția)