avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare fortata a fostului concubin al mamei mele
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare fortata a fostului concubin al mamei mele

Buna ziua, va deranjez cu urmatoarea problema:
mama mea a trait in concubinaj (fara a incheia casatoria) timp de 10 ani cu un barbat. Acum 2 ani ea a decedat, eu am mostenit legal prin succesiune apartamentul ei si l-am lasat pe respectivul barbat sa locuiasca in continuare in acel apartament (eu locuiam in alt oras dinainte de moartea mamei). Acum o luna l-am instiintat ca trebuie sa paraseasca apartamentul respectiv. El refuza sa il paraseasca si ma ameninta ca ma da in judecata pentru despagubiri insemnand imbunatatirea apartamentului respectiv. Mi-a dat de inteles ca daca vrea sa rezolvam totul amiabil trebuie sa ii dau o suma de bani (nespecificata) si chiar a inceput sa ma ameninte cu violenta daca nu sunt de acord. I-am spus ca poate sa isi ia din casa ce considera ca ii apartine, dar ca vreau sa paraseasca acel loc. El refuza si ma ameninta in continuare cu judecata si incearca sa ma intimideze prin frica.
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarele chestiuni:
1. cum il pot evacua pe acest om din apartamentul meu? mentionez ca are mutatie facuta pe acea adresa, mutatie facuta de mama mea inca de cand traia ia. mentionez si faptul ca m-am adresat deja organelor de politie, care ii vor trimite o citatie sa se prezinte la politie pentru a discuta pe cale amiabila.
2. daca el nu este de acord sa plece de bunavoie (desigur cu lucrurile care considera ca i se cuvin), ce-ar trebui sa fac mai departe? poate politia sa il evacueze fortat? sau trebuie sa ma adresez unor alte organe (institutii abilitate) care sa ma sprijine in acest sens?
3. faptul ca el vrea sa ma dea in judecata pentru despagubiri ma poate impiedica sa il evacuez din acel apartament?
4. in cazul in care ma actioneaza in instanta pentru despagubiri are vreo sansa de castig?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: SmarandaG , utilizator 13:09, 11 Februarie 2011
Solutia legala de a-l scoate din apartament este o actiune in evacuare (adica un proces la Judecatorie).El poate opune realizarea de investitii in apartament si pentru acest lucru s-ar putea sa fiti obligata sa-l despagubiti, in conditiile in care va face dovada ca a realizat imbunatatirile si ca ele erau necesare . Ar trebui sa-l notificati prin executorul judecatoresc sa elibereze apartamentul, in caz contrar sa-i cereti contravaloarea chiriei pentru perioada ce urmeaza ocuparii apartamentului de la notificare si atunci se produce o compensare a cheltuielilor facute cu investitiile.
Daca nu veti reusi sa va intelegeti pe cale amiabila sa paraseasca imobilul, va fi necesar sa promovati o actiune in evacuare pe rolul instantei.
In cadrul procesului de evacuare poate solicita stabilirea un drept de retentie pana la plata despagubirilor care i se cuvin, cota- parte din anumite bunuri mobile si din eventuale imbunatatiri aduse imobilului bun succesoral, ale carei contributii va trebui sa la dovedeasca.
Politia nu-l poate evacua pentru ca nu exista vreo hotararea in acest sens si oricum dupa obtinerea unei hotarari in evacuare definitiva si irevocabila, eventuala punere in executare acesteia ( in cazul in care nici dupa aceea nu va dori sa plece) se va putea face prin intermediul unui executor judecatoresc care va solicita sprijinul organelor de politie.
Incepeti prin a-i comunica o notificare prin care ii lasati un anumit timp la dispozitie pentru a parasi imobilul ( aratandu-va disponibilitatea incheierii unei intelegeri amiabile) urmand sa-i aduceti la cunostinta ca in situatia in care nu va parasi imobilul in acel timp ( specficati termenul), urmeaza sa-l actionati in judecata, urmand sa suporte cheltuielile de judecata ce le veti suporta cu ocazia procesului.
Consultati avocat.
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
in ceea ce priveste anumite sume de bani pe care eventual vi le poate imputa cu titlu de imbunatatiri aduse apartamentului, va trebui sa faceti distinctie dintre cheltuielile utile si necesare si anumite cheltuieli voluptuoarii, care nu va pot fi imputabile dvs. De exemplu, daca a dorit sa isi doteze baia cu marmura de carara,, nu va poate fi imputat dvs decat in limita unui pret decent.
de asemenea,asa cu corect si pertinent au prezentat si antecesorii mei, primul pas este sa ii faceti o notificare prin intermediul unui executor judecatoresc prin care si ii puneti in vedere ca intr-un timp rezonabil de timp sa evacueze apartamentul.
astefl, daca va invoca un drept de retentie, va fi in detrimentul lui,respectiv se poate scadea pretul chiriei din sumele de bani pe care posibil sa i le datorati pt anumite imbunatatiri adudse apartamentului.
nu uitati: orice cheltuial efectutat va trebui dovedita pe baza de chitante,etc. lucru cam greu credibil ca le poseda.
totusi,din respect fata de mama dvs, incercati sa ajungeti la o intelegere amiabila.in fond.mama dvs si-a petrecut 10 ani alaturi de acest domn
ati vrut sa fiti om si v-ati ales cu o belea pe cap. trebuie sa promovati o actiune in evacuare la judecatoria din raza unde este situat imobilul.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
SmarandaG, utilizator

Alte discuții în legătură

Chirias_lucrari_ tibik tibik Am inchiriat o casa unui chirias plin de initiativa. Acesta a efectuat lucrari de "imbunatatire", zice el, in casa respectiva: a demolat parapetul unei ... (vezi toată discuția)
Refuz parasire locuinta pmanole pmanole Buna ziua, Am o persoana caruia i-am dat sa aiba grija de o garsoniera...aceasta fiind in alta localitate fata de cea de domiciliu. Problema e urmatoarea: ... (vezi toată discuția)
Parintii vor sa ma dea afara din casa divka divka As dori lamuriri in problema mea.Locuiesc in apartamentul parintilor mei impreuna cu sotul si fiica in varsta de 2 luni.Parintii mei stau la tara,avand acolo o ... (vezi toată discuția)