As dori lamuriri in problema mea.Locuiesc in apartamentul parintilor mei impreuna cu sotul si fiica in varsta de 2 luni.Parintii mei stau la tara,avand acolo o proprietate.In urma unor neintelegeri ,dansii vor ne dea afara din apartament.Din cate stiu au acest drept ca fiind proprietari,dar in ultimii doi ani am facut renovari in valoare de peste 25000 ron(mobila noua,ferestre termopan,centrala termica,gresie,faianta si multe altele)din veniturile noastre,dansii fiind pensionari nu ne-au ajutat.Noi nu dorim sa plecam,dar in cazul in care nu ajungem la o intelegere, as vrea sa stiu cum imi pot recupera investitia din casa,cum ne pot evacua din locuinta,ce drepturi am(sunt unicul copil)??Precizez ca am o parte din facturile si chitantele ce demonstreaza costurile renovarii .astept raspuns si va multumesc!
Ideal ar fi sa va impacati cu parintii dvs. si, eventual, sa faceti un contract de inchiriere, pentru a fi ocrotiti de lege, in caz de conflict.
Pentru investitiile pe care le-ati facut, aveti posibilitatea sa promovati o actiune in pretentii si, in baza documentelor doveditoare, sa obtineti o hotarare in baza careia sa va recuperati acele cheltuieli.
Mobila se poate lua din casa, asa incat pe ea nu veti obtine despagubiri...
Referitor la restul imbunatatirilor, in masura in acre puteti dovedi, va primiti banii la valoarea lor actuala...
Parintii va pot evacua in temeiul unei hotarari judecatoresti, nu mai devreme...
Mai bine mergeti sa va faceti un calcul cam ce ati obtine, depinde ce acte aveti, cam care e valoarea actuala a investitiilor, ce ati mai putea recupera, ca sa va dati seama daca merita. Sa vada cineva actele alea...
Cat ar fi chiria in acel apartament, caci parintii ar putea solicita chirie pe folosirea apartamentului, insa numai de la notificare ori de la data la care va dau in judecata, adica nu si pentru trecut...
Nu aveti niciun contract de niciun fel incheiat cu ei?
Evacuarea pentru lipsa de titlu se poate dispune doar in urma unui proces. Parate vor fi toate persoanele care locuiesc in acel apartament, nu doar dvs., in calitate de fiica.Pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile proprietarii pot apela la serviciile unui executor judecatoresc pentru evacuarea din locuinta.
Ideal ar fi sa faceti cerere reconventionala in procesul de evacuare si sa solicitati c/v imbunatatirilor efectuate (aveti un drept de creanta cu privire la ele).Mai puteti solicita instantei recunoasterea unui drept de retentie pana la achitarea acelei sume de bani.
Drepturi in calitate de unica fiica la averea parintilor dvs. aveti doar dupa decesul acestora, in calitate de mostenitoare rezervatara. Daca vor mai exista bunuri al acel moment. Parintii dvs. sunt liberi sa dispuna cum vor de bunurile lor in timpul vietii (avand in vedere ca nu sunt pusi sub interdictie).
Cea ami buna solutie este rezolvarea pe cale amiabila a litigiului intervenit si evitarea ajungerii in instanta. Si asa sunt prea multe procese intre parinti si copii!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Proprietate
il_so
In anul1992 mama a cumparat de la fostul ICRAL apartamentul in care locuia cu chirie(e vorba de legea prin care chiriasii puteau cumpara locuinta cu plata in ... (vezi toată discuția)
Evacuare tolerat
ankasylva
Buna ziua,va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz :
Dupa divort,un cuplu continua sa traiasca in concubinaj,locuind in casa parintilor baiatului, ambii ... (vezi toată discuția)