avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ACTIUNI FARA DREPT DE VOT, REPARTIZAREA DIFERITA A ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ACTIUNI FARA DREPT DE VOT, REPARTIZAREA DIFERITA A PROFITULUI

AS DORI AJUTOR REFERITOR LA O PROBLEMA IN MATERIA S.C.
N ACTUL CONSTITUTIV AL S.A. RESPETIV SE PREVEDE CA ACTIUNILE CONFERA DREPT EGAL DE VOT SI PARTICIPATIA LA PROFIT SI PIERDERE ESTE CORESPUNZATOARE APORTULUI LOR LA CAPITALUL SOCIAL.
IN CAZUL IN CARE SE DORESTE O INTELGERE CONTRACTUALA PENTRU ALTI NOI ACTIONARI, FAR DREPT DE VOT SI CU UN PROCENT DIFERIT DE REPARTIZARE A PROFITULUI, CU UN MINIM GARANTAT PANA LA PROCENTUL STABILIT PENTRU EI, CUM POATE FI O ASTEFEL DE INTELEGERE VALABILA IN LIMITA LEGALITATII, IN CONDITIILE NESCHIMABRII ACTULUI CONSTITUTIV SI NEDECLARARII LA ORC?
VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: JORIDA , utilizator 09:23, 9 Februarie 2011
Nu imi dau seama ce intelegeti dvs. prin intelegere contractuala, dar eu consider ca daca dati acestor actionari minoritari (cu actiuni fara drept de vot si cu participare la profit minoritara ) o procura prin care sa voteze in numele dvs. ca si actionar privilegiat, dar conform intereselor lor, atunci problema pe care o puneti este rezolvata, fara prea multe complicatii ! Sper ca am inteles bine ce doriti ?
Societatea va emite noi actiuni care vor da doar dreptul la dividente stabilite, fixate sau nu, care vor fi principial mai mari decat dividentele pentru actiunile ordinare.
Acestea nu vor avea drept de vot.

Actul constitutiv nu trebuie modificat. Se face doar marirea capitalului firmei, iar actiunile emise vor contine informatiile necesare.
Initial m-am gandit la categoria actiunilor preferentiale, prevazute si in lg soc. com., prin repartizarea unui profit fix minim garantat cu prioritate si pana intr-un anumit procent, inferior celui stabilit pentru actionarii detinatori de actiuni comune, actiuni ce nu confera drept de vot (deci, in ideea de a nu fi mai avantajoase decat actiunile ordinare). Am citit undeva ca trebuie tinut cont si de prevederile codului civil (clauzele leonine deghizate prin neparticiparea la pierderi a acestor actionari).
Oricum, aceasta derogare se poate face numai in limitele stabilite de actul constitutiv, avand in vedere si faptul ca S.A, in speta este un IFN, prin urmare, intervine si obligatia de a comunica schimbarile capitalului social si a structurii actionariatului catre BNR.
O sa ma interesez insa in privinta primei variante propuse.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Asemenea situatie se poate evita prin repartizarea din castig a unui divident mai mare pentru actiunile preferentiale. Nu se va acorda dividente doar actiunilor preferentiale, iar celor ordinare nu se va acorda nimic, ci dividentele vor fi mai mari:
De exemplu pentru actiunile ordinare se va acorda dividente de 5% iar celor preferentiale 8%.
Dar numai daca societatea realizeaza un castig si poate distribui dividente.
Nu stiu cat de clara am fost in exprimarea mea, insa daca cititi mai bine, doresc exact contrariul, conditii mai putin avantajoase pentru acesti noi actionari minoritari. Oricum, va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt drepturile si obligatiile partenerului minoritar si majoritar functie de % detinute? Marius123 Marius123 As dori sa stiu daca legislatia prevede o scala de drepturi (ma refer la luarea deciziei in AGA, in capacitatea de a bloca anumite decizii luate de actionarul ... (vezi toată discuția)
Probleme cu dividentele doru2005 doru2005 Sunt actionar minoritar si salariat la o SA de proiectare, privatizata prin faimoasa MEBO in 1994.In timp in societate se lucreaza cu mai putin de 1/2 din ... (vezi toată discuția)
Dividende - cui i se cuvin? andra10 andra10 As vrea sa va aflu pararea in urmatoarea problema: O societate pe actiuni inchisa a realizat profit atat in 2006 cat si in 2007. La aprobarea situatiilor ... (vezi toată discuția)