Sunt actionar minoritar si salariat la o SA de proiectare, privatizata prin faimoasa MEBO in 1994.In timp in societate se lucreaza cu mai putin de 1/2 din actionari(de fapt actiuni), neactionari si pensionari.Restul de actiuni (mai mult de 1/2) nu concura la realizarea profitului, unii dintre ei nu au avut si nu au nici-o legatura cu activitatea SA.
Anual se impart dividente grase, ajungindu-se la sume de 250-300 mll ROL.
In adunarile anuale(martie-aprilie) se stabileste apriorii procentul de cca. 10% ptr dividente(sa zicem ptr anul 2006).
Subsumat acestui deziderat-asa cum s-a intimplat pina in prezent- salariile, retehnologizare, perfectionare, materiale, conditii de munca, calitatea proiectarii, etc nu mai constituie o prioritate.
Intrebari:
1.Ce lege sau reglementare permite( sau nu) stabilirea cuantumului dividentelor si a beneficiuilui inainte de obtinere (sau nu) la sf. anului(2006)?
2.Daca exista si unde , stabilita o ordine de prioritate in cheltuirea banilor obtinuti ca beneficiu?
3.Daca nu exista nici o specificatie clara, ce cai de atac ar exista impotriva acestui jaf organizat?
Va raminem indatorati si multumim anticipat ptr raspunsuri.
1. Art.67 alin.2 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale prevede ca dividendele se plătesc asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Ele se plătesc în termenul stabilit de către adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 8 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea comercială va plăti o penalitate aferentă perioadei de întârziere, la nivelul dobânzii legale, iar alin.3 stipuleaza ca nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii (n.n. a se vedea Codul fiscal)
2. Tot legea 31/1990 privind societatile comerciale prevede ca singura abilitata sa stabileasca ce se intampla cu beneficiul realizat de societate este Adunarea Generala a Actionarilor la care, daca sunteti actionar, ar fi bine sa participati. Daca votati impotriva, e imperios necesar sa cereti inserarea acestui lucru in procesul verbal al sedintei.
3. Exista o specificatie foarte clara referitoare la adunarile generale ale actionarilor, respectiv art. 132 alin.2 si 3 din aceeasi lege 31/1990 care prevede ca hotărârile adunării generale contrare legii sau actului constitutiv pot fi atacate în justiţie, în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, de oricare dintre acţionarii care nu au luat parte la adunarea generală sau care au votat contra şi au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal al şedinţei. Când se invocă motive de nulitate absolută, dreptul la acţiune este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulată şi de orice persoană interesată.
Atentie!
In adunarile generale ale actionarilor din martie ale fiecarui an, se stabileste acordarea sau nu de dividende, cota procentuala a acestora, din profitul exercitiului anului financiar incheiat (adica pentru anul care a trecut!!), in nici un caz pentru anul in curs, aprioric ,cum spuneti dvs.
I need help
sensiblur
Cine poate sa imi spuna daca exista un termen in care se poate face contestarea unei AGA, stiu ca se poate contesta din momentul publicarii, o data cu aceasta ... (vezi toată discuția)