avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... E posibil divort in lipsa?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

E posibil divort in lipsa?

Situatia mea e urmatoarea: am fost casatorrita 5 ani cu cetatean strain, locuit in strainatate, avem un copil minor. Acum eu si copilul suntem in Ro si am hotarat sa divortam, dar el nu va veni in tara. E posibil? As vrea sa stiu cea mai simpla cale si cea mai economica, nu avem bunuri de impartit si nici nu solicit pensie de intretinere sau ceva de genu asta. Daca e mai simplu pot sa nici nu declar existenta minorului. Suntem ambii de acord si as vrea sa stiu daca el trebuie sa imi trimita vreo declaratie ceva cu aceasta decizie.
As mai dori sa stiu cam in cat timp se solutioneaza divortul si cam ce costuri sunt necesare.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Denisa Stanca , Avocat 17:12, 7 Februarie 2011
Va trebui sa fie citat in tara lui.
Daca va da o declaratie ca este de acord cu divortul se vor simplifica lucrurile.
Ar fi bine sa va angajati avocat.
Inainte de toate cred ca ar trebui sa discutam pe competenta teritoriala.

Potrivit legii RO cererea de divort este in competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor, iar daca nici unul dintre acestia nu mai locuieste in acel loc sau daca nu au avut domiciliu comun, competenta este instanta de la domiciliul paratului.

Daca paratul nu are nici domiciliu si nici resedinta in tara, reclamantul se va adresa instantei de la domiciliul sau; in cazul in care sotii nu mai locuiesc in tara, competenta solutionarii cererii de divort nu mai revine instantelor romane. Exista si o Decizie a Curtii de Apel Pitesti.

Solutia ar fi sa-si angajeze sotul un avocat in RO si sa introduca cererea de divort, nu este necesar sa se prezinte personal poate fi reprezentat de avocat.

Avand in vedere cele mentionate anterior, daca veti introduce dvs cererea de divort instantele RO nu sunt competente sa solutioneze cererea de divort.

In ceea ce priveste minorul nu este bine sa procedati asa cum ati aratat, din contra va recomanda sa solicitati incredintarea copilului spre crestere si ingrijire.

Referitor la pensia de intretinere, chiar daca nu se solicita, instanta va dispune din oficiu intrucat se va avea in vedere interesul superior al copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model cerere divort Mariuscm Mariuscm Buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un model de cerere divort, vreau sa deschid actiunea de divort fara avocat. (vezi toată discuția)
Divort rapid catalina1276 catalina1276 Pot sa ma adresez instantei de judecatorie din orasul unde lucrez (care este diferita de cea de domiciliu)? Pot divorta si fara avocat? Ar putea fi in divort ... (vezi toată discuția)
Divort de un cetatean strain yozefina yozefina Buna ziua, Am si eu un sir de intrebari...daca se poate sa ma lumineze cineva: Sunt maritata de 7 ani cu un cetatean grec. De doi ani a parasit domiciliul ... (vezi toată discuția)