avTodincaVeronica a scris:
Daca au dobandit impreuna bunurile, terenuri, constructii, sunt co-proprietari pe acestea.
Daca toate bunurile au apartinut tatalui, mama dumneavoastra nu-l mosteneste conform succesiunii legale. Numai in cazul in care are vreun testament in favoarea ei poate sa-l mosteneasca.
Daca nu sunteti de acord cu succesiunea, nu semnati certificatul de mostenitor. S-ar putea sa fiti data in judecata de catre cei interesati, asa ca ar fi bine sa puteti avea cunostinta daca primiti citatie, ar fi bine sa aveti pe cineva care sa se intereseze pentru dumneavoastra. daca aveti cartea de identitate la adresa din Romania, veti fi citata la acea adresa.
În cazul în care concubinii (mama şi tatăl dv.) au dobândit bunurile împreună în timpul concubinajului, existând acte de dobândire a bunurilor pe numele amândorura, mama dv. nu are nici un drept de moştenire pentru cota-parte ce revine tatălui dv. defunct în calitate de coproprietar, deoarece mama nu are calitatea de succesibil, concubinilor nerecunoscându-li-se decât un drept de coproprietate asupra bunurilor dobândite împreună şi dovedite astfel .
Dacă actele de achiziţionare a bunurilor sunt doar pe numele tatălui dv., mama dv. nu va obţine nimic la notar, neavând calitatea de succesibil, eventual în instanţă pentru dovedirea unui drept de creanţă.
Un testament lăsat de defunct în favoarea mamei dv. poate reduce cota ce revine succesibililor descendenţi, conferindu-i astfel calitatea de succesibil.
Cu privire la atitudinea dv. de acceptare tacită sau expresă a succesiunii, vă recomand ca, în situaţia în care doriţi să-l moşteniţi pe tatăl dv., să vă prezentaţi la notarul investit cu dezbaterea succesiunii sau la oricare notar şi să daţi o declaraţie de acceptare a succesiunii deschise în urma decesului tatălui dv., în termenul de opţiune succesorală prevăzut în mod expres de lege de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, respectiv de 6 luni de la data decesului tatălui dv. Dacă daţi declaraţia la alt notar decât cel investit cu dezbaterea succesiunii, veţi transmite acestuia declaraţia de acceptare a succesiunii pentru a fi luată în considerare la dezbatere.
Având în vedere că nu locuiţi în ţară, că aţi cunoscut data decesului tatălui dv., că nu aţi intrat în posesia vreunui bun al tatălui dv., nu se poate dovedi că aţi acceptat tacit succesiunea.
În cazul în care nu veţi proceda aşa, după expirarea termenului de 6 luni de opţiune succesorală, veţi fi considerată străină de succesiune şi nu veţi mai putea invoca vreun drept de moştenire.
Mama dv. nu poate împărţi ea moştenirea, că nu este proprietatea ei.... Moştenirea se poate împărţi doar conform regulilor prevăzute în mod expres de lege în faţa notarului, când părţile se înţeleg, sau dacă părţile nu se înţeleg, dosarul se suspendă la notar şi părţile sunt îndrumate la instanţă pentru stabilirea şi întinderea drepturilor lor de moştenire.