avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in urma decesului tatalui.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in urma decesului tatalui.

Buna! Va rog sa ma ajutati si sa ma invatati ceva.Sunt in strainatate de 10 ani.In Romania am mama si 3 frati.Acum o luna mi-a murit tatal si sunt chemata la succesiune ,insa eu nu sunt de acord cu modul in care mama doreste sa imparta terenul si casa,in favoarea fratelui meu mai mic .Spuneti-mi va rog ce drepturi are mama sa imparta succesiunea tatalui,daca ea nu a fost cununata legal cu tata (au fost concubini 40 de ani).Nu as vrea sa semnez actele atat timp cat mama vrea sa imparta bunurile dupa dorinta ei,dar nu stiu ce repercursiune va avea asupra mea neacceptarea succesiunii.Poate ma 'luminati'domniile voastre.

Multumesc.
louisatr a scris:

Buna seara! Ma bucura faptul ca primesc din ce in ce mai multe sfaturi, care pot spune din inima ,ca imi prind frt. bine.Stiu ca in astfel de situatii mai sunt si alte persoane.As vrea sa va mai spun ceva.Mama mea sustine ca ,eu ar trebui sa dau o semnatura sa devina ea unic mostenitor ,nu stiu prin ce imprejurare,ca sa faca ea cum doreste acte de mostenire ptr.noi copii.Eu nu -i acord insa aceasta semnatura ptr,ca stiu ce vrea sa faca.Dealtfel sustine ca poate dovedi cu martori ca a pus si ea bani la constructia casei si ca are dreptul de succesor dupa defunct .Va rog sa imi spuneti ceva care nu stiu cum sa analizez.Daca mama ,sa zicem ca ,ar avea acte precum ca a participat la constructia casei ,dar casa e pe numele tatei iar ei nu au fost niciodata cununati legitim,totusi ar mai avea vreo sansa sa devina succesor ?Spune ca ea deschide succesiunea .Are ea dreptul sa deschida succesiunea?.....
Va multumesc.

Nu exista absolut nici un testament ,si nici un act de casatorie intre tata si mama.Au trait doar in concubinaj 42 de ani fara a se sinchisi sa isi rezolve statutul social.

Daca nu au fost casatoriti, degeaba ii dati o suta de semnaturi, ca tot nu poate deveni nici unic mostenitor, nici mostenitor alaturi de ceilalti frati. Chiar daca imobilul a fost dobandit in periada cand au trait impreuna, dar a fost doar pe numele tatalui, ea nu are nici un drept de proprietate, eventual un drept de creanta pentru contributia ei la imobil, care este destul de greu de dovedit.
Neavand vocatie succesorala si nici o calitate legala, nu are cum sa deschida succesiunea.

Am vazut la TV ca si Guta, desi are o avere de 1,6 mil Euro (precis nu plateste impozit pentru ei) si traieste in concubinaj de mai mult de 10 ani, nu doreste sa se casatoreasca ca sa nu-si lase averea "femeii sale".
NU e obligatoriu sa se casatoreasca oamenii. Altii casatoriti poate se inteleg mai putin timp si divorteaza... Oricum 42 de ani de convietuire pasnica cu copii, sunt impresionanti, dar nu ajuta cu nimic daca e doar convietuire...
1. Mama doreşte să daţi o declaraţie expresă de renunţare la succesiune. Nu-i daţi satisfacţie!
Am uitat să precizez că declaraţia expresă nu-i folosea mamei în mod direct neavând calitatea de succesibil, ci celorlalţi descendenţi pe care vrea să-i favorizeze!;)
Buna ziua tuturor! Si daca tot m-ati ajutat pana acum vreau sa va spun ca lucrurile au luat o alta intorsatura.Mama mea mi-a adus la cunostinta ca are acte de proprietate cu tata la casa si pamant si ca poate dovedi cu martori ca are dreptul la jumatate din mostenire.Ce nu am mai spus e ca ea mai are o casa si terenuri mostenite de la tatal ei .Acolo a lasat tot fratelui meu mai mic el fiind privatizat si avand mai multa grija de ea dupa cum spune.Acum vrea sa-i lase si din partea de mostenire dupa moartea tatalui meu tot dupa bunul ei plac .Precizez ca mie nu mi-a lasat nimic.Iar din ce mi s-ar cuveni dupa tata tot c-am nimic ar vrea sa iau ,pe motiv ca eu trebuie sa stau in strainatate si ca nu as avea ce face daca mi ar ramane ceva ,mai ales ca nu am copii.M-a averizat ca daca nu sunt de acord cu ceea ce doreste sa faca ,din mostenirea ei dupa tatal ei nu-mi lasa nimic,iar din mostenirea mea cu drept de succesiune dupa tatal meu defunct nu o sa -mi revina mai nimic.CREDETI-MA!!! Pentru faptul ca am muncit si le-am trimis bani cand au avut necazuri ,acum sunt marginalizata incat nu stiu ce sa mai cred.Dati-mi un sfat sa stiu si eu ce sa fac pentruca nu sunt de acord absolut deloc ca doar unul din frati sa fie avantajaticu patru locuri de casa si aproape 500 ha de pamant iar eu sa nu am drept la nimic.
Astea sunt baliverne.....;) pe care le "aruncă" mama dv. doar ca să vă necăjească............ Nu o luaţi în seamă! Nu-i daţi satisfacţie!
Deschideţi, acceptaţi succesiunea după tată şi atât! Veţi obţine un certificat de moştenitor şi veţi fi apărată de orice afirmaţii nefondate ale mamei. Aceasta, mă repet!, nu are calitatea de succesibil atâta timp cât la data morţii tatălui dv. nu avea calitatea de soţie legală a acestuia.
ATENŢIE! Nu lăsaţi să treacă cele 6 luni de zile fără să acceptaţi succesiunea, pentru că neacceptarea tacită/expresă a succesiunii în termenul de opţiune succesorală vă va îndepărta de la masa succesorală, şi se va considera că nu aţi avut niciodată calitatea de succesibil!!!!;)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
cora2006 a scris:

Astea sunt baliverne.....;) pe care le "aruncă" mama dv. doar ca să vă necăjească............ Nu o luaţi în seamă! Nu-i daţi satisfacţie!
Deschideţi, acceptaţi succesiunea după tată şi atât! Veţi obţine un certificat de moştenitor şi veţi fi apărată de orice afirmaţii nefondate ale mamei. Aceasta, mă repet!, nu are calitatea de succesibil atâta timp cât la data morţii tatălui dv. nu avea calitatea de soţie legală a acestuia.
ATENŢIE! Nu lăsaţi să treacă cele 6 luni de zile fără să acceptaţi succesiunea, pentru că neacceptarea tacită/expresă a succesiunii în termenul de opţiune succesorală vă va îndepărta de la masa succesorală, şi se va considera că nu aţi avut niciodată calitatea de succesibil!!!!;)

In concluzie, mergeti la un notariat (sau la un avocat daca tot nu va intelegeti si ajungeti la instanta ) in vederea deschiderii mostenirii.

avocat Claudiu Lascoschi
Incercati sa nu depasiti termenul de 6 luni de la deces pt ca puteti avea surprize neplacute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea,speta complicat. loredana marina loredana marina Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu mostenirea,tatal meu tocmai a decedat pe data de 1.04.2010,fratele meu pe 18.02.2010 iar mama mea pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)