avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in urma decesului tatalui.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in urma decesului tatalui.

Buna! Va rog sa ma ajutati si sa ma invatati ceva.Sunt in strainatate de 10 ani.In Romania am mama si 3 frati.Acum o luna mi-a murit tatal si sunt chemata la succesiune ,insa eu nu sunt de acord cu modul in care mama doreste sa imparta terenul si casa,in favoarea fratelui meu mai mic .Spuneti-mi va rog ce drepturi are mama sa imparta succesiunea tatalui,daca ea nu a fost cununata legal cu tata (au fost concubini 40 de ani).Nu as vrea sa semnez actele atat timp cat mama vrea sa imparta bunurile dupa dorinta ei,dar nu stiu ce repercursiune va avea asupra mea neacceptarea succesiunii.Poate ma 'luminati'domniile voastre.

Multumesc.
multumesc ptr .toate informatiile pe care mi le-ati furnizat.Sunteti niste OAMENI MINUNATI.VA DORESC DIN INIMA MULTA SANATATE SI MULTA PUTERE DE MUNCA !!!!!!!!!!!!!!
louisatr a scris:

Acum o luna mi-a murit tatal si sunt chemata la succesiune ,
Nu as vrea sa semnez actele atat timp cat mama vrea sa imparta bunurile dupa dorinta ei,


In masura in care doriti partea ce vi se cuvine din mostenirea tatalui va trebui sa va prezentati la chemare facuta ori sa imputerniciti o persoana care sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii.
Obtinerea certificatul de mostenitor e un aspect si iesirea din indiviziune, altul. Desigur ele se pot face deodata, dar nu e obligatoriu.
Certificatul de mostenitor indica defunctul, masa succesorala ramasa de pe ura acestuia (bunurile care o compun) mostenitorii (in cazul de fata cei 3 copii) si cotele ce revin acestora din masa succesoarala (1/3 fiecare, mama nefiind mostenitoare pentru ca nu avea calitatea de sotie la data mortii - asta in masura in care nu are vreun testament).
Dupa obtinerea certificatului de mostenitor, aspectele ce tin de partaj (modul de impartire a bunurilor ce compun masa succesorala) se pot rezolva prin buna invoiala intre mostenitori printr-un act de partaj voluntar la notar sau printr-un partaj judiciar daca partile nu se inteleg.
Atata timp cat exista intelegeri intre mostenitori cu privire la calitatea acestora, cotele ce le revin, bunurile ce compun masa succesoarala, certificatul de mostenitor il emite notarul. Daca intre parti exista neintelegeri (nu cele legate de partaj pentru ca acesta poate fi subsecvent) notarul suspenda procedura notariala si indruma partile sa se adreseze instantei.
Desigur ar trebui testat terenul pentru a nu face cheltuieli inutile. Iar in cazul in care constatati ca nu va veti intelege e bine sa va adresati direct instantei pentru a stabili ea cotele, mostenitorii etc. nefiind obligatoriu sa va adresati intai notarului. Toate acestea trebuiesc facaute insa inauntrul termenului de 6 luni de optiune succesorala, altminteri, asa cum s-a spus mai sus, exista riscul sa nu aveti cum sa dovediti acceptarea succesiunii.
Pe scurt, pozitia "nu vreau sa semnez actele" nu e buna. Trebuie sa luati atitudine. Fie mergeti la notar si dezbateti succesiunea, fie va adresati instantei.
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2008
romascanu, moderator
Exista vreun testament?
Daca nu exista, mostenirea legala este ca fiecare dintre frati sa primeasca o cota egala din bunurile tatalui - de 1/4 daca sunteti 4 frati. Mama nu are nici un drept la mostenirea tatalui, dupa cum vi s-a spus deja, nefiind casatorita legal cu acesta.
Declaratia de acceptare a succesiunii o puteti da si in strainatate, la un consulat/amabasada a Romaniei, in fata consulului imputernicit cu aceste chestiuni. Tot acolo puteti da un mandat prin care sa imputerniciti pe altcineva sa va reprezinte interesele cu privire la succesiune in tara- daca nu doriti sa veniti aici personal.
Buna seara! Ma bucura faptul ca primesc din ce in ce mai multe sfaturi, care pot spune din inima ,ca imi prind frt. bine.Stiu ca in astfel de situatii mai sunt si alte persoane.As vrea sa va mai spun ceva.Mama mea sustine ca ,eu ar trebui sa dau o semnatura sa devina ea unic mostenitor ,nu stiu prin ce imprejurare,ca sa faca ea cum doreste acte de mostenire ptr.noi copii.Eu nu -i acord insa aceasta semnatura ptr,ca stiu ce vrea sa faca.Dealtfel sustine ca poate dovedi cu martori ca a pus si ea bani la constructia casei si ca are dreptul de succesor dupa defunct .Va rog sa imi spuneti ceva care nu stiu cum sa analizez.Daca mama ,sa zicem ca ,ar avea acte precum ca a participat la constructia casei ,dar casa e pe numele tatei iar ei nu au fost niciodata cununati legitim,totusi ar mai avea vreo sansa sa devina succesor ?Spune ca ea deschide succesiunea .Are ea dreptul sa deschida succesiunea?.....
Va multumesc.

Nu exista absolut nici un testament ,si nici un act de casatorie intre tata si mama.Au trait doar in concubinaj 42 de ani fara a se sinchisi sa isi rezolve statutul social.
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
louisatr a scris:

Mama mea sustine ca ,eu ar trebui sa dau o semnatura sa devina ea unic mostenitor ,nu stiu prin ce imprejurare,ca sa faca ea cum doreste acte de mostenire ptr.noi copii.....Dealtfel sustine ca poate dovedi cu martori ca a pus si ea bani la constructia casei si ca are dreptul de succesor dupa defunct .Va rog sa imi spuneti ceva care nu stiu cum sa analizez.Daca mama ,sa zicem ca ,ar avea acte precum ca a participat la constructia casei ,dar casa e pe numele tatei iar ei nu au fost niciodata cununati legitim,totusi ar mai avea vreo sansa sa devina succesor ?Spune ca ea deschide succesiunea .Are ea dreptul sa deschida succesiunea?.....
Nu exista absolut nici un testament ,si nici un act de casatorie intre tata si mama.Au trait doar in concubinaj 42 de ani fara a se sinchisi sa isi rezolve statutul social.


1. Mama doreşte să daţi o declaraţie expresă de renunţare la succesiune. Nu-i daţi satisfacţie!;)
2. Dacă afirmă că poate dovedi în vreun fel că a contrinuit la construcţia casei, este problema ei. Aceasta nu se poate rezolva la notar cu ocazia dezbaterii succesorale, ci numai în instanţă, iar pe această cale nu va obţine dreptul de moştenire ci, eventual, dacă face dovada, un drept de creanţă.
3. Mama nu are calitate de succesibil la succesiunea tatălui dv., având în vedere că la data morţii lui de cujus nu avea calitatea de soţie, iar concubinajul nu conferă nici un drept la succesiune. Pe cale de consecinţă, nu are dreptul de a solicita deschiderea succesiunii. Oricum, fiind un bun imobil, după decesul unei persoane, la Primărie se întocmeşte Anexa A în care se menţionează succesibilii posibili şi se dispune repartizarea dosarului în vederea dezbaterii succesorale la un notar. Acesta urmează a cita succesibilii pentru a-şi exprima opţiunea de a accepta sau nu succesiunea după defunct. Dacă aceştia se înţeleg, se emit certificatele de moştenitor, dacă nu, dosarul se suspendă şi părţilor li se recomandă să se adreseze instanţei.

Alte discuții în legătură

Succesiunea,speta complicat. loredana marina loredana marina Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu mostenirea,tatal meu tocmai a decedat pe data de 1.04.2010,fratele meu pe 18.02.2010 iar mama mea pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)