avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testamentul?ceva sigur?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testamentul?ceva sigur?

testamentul e mai sigur decat donatia sau vanzare-cumparare?
dar pretul?|
Cel mai recent răspuns: slayer_bx7 , utilizator 06:41, 8 Februarie 2011
dar pretul ..... ce !?

depinde ce intelegeti prin mai sigur.
Opinand la modul general, nu este mai sigur din varii motive. Testatorul poate instraina bunul pe care presupuneti ca il veti dobandi prin mostenire testamentara in timpul vietii fara sa luati de stire. Sau, daca bunul ramane in masa succesorala, testamentul poate fi contestat pe o sumedenie de considerente ... de mostenitorii rezervatari daca sunteti succesor direct si prin legatul primit le incalcati rezerva.
Donatia poate fi revocata de asemenea, atat de donator in timpul vietii cat si de mostenitorii defunctului la data deschiderii succesiunii, din acest punct de vedere asemanandu-se cu testamentul (legatul) cu diferenta ca produce efecte inca din timpul vietii.
Contractul de vanzare-cumparare, desi departe de statutul de inatacabil este cu siguranta cel mai "sigur" act prin care puteti dobandi un imobil, daca despre asta este vorba. Dobandirea prin donatie, desi mai ieftina, implica alte inconveniente, spre exemplu, ,multe banci ezita sa primeasca in garantie pentru acordarea unui credit un imobil dobandit prin donatie, sau ezita sa dea un credit ipotecar pentru achizitionarea unui asemenea imobil.
Daca ne spuneti de ce va "temeti" cand spuneti "mai sigur", probabil ca sfaturile vor fi mai la obiect.
mihaizc a scris:
Donatia poate fi revocata de asemenea, atat de donator in timpul vietii cat si de mostenitorii defunctului la data deschiderii succesiunii, din acest punct de vedere asemanandu-se cu testamentul (legatul) cu diferenta ca produce efecte inca din timpul vietii.

Donatia este irevocabila ca principiu, cazurile in care poate fi atacata sunt exceptii.
Pretul unui testament este in jur de 100 lei.Este valabil in orice imprejurare cu conditia sa fie scris , semnat si datat de mana autorului ori sa fie autentic (incheiat la notar).Daca testatorul mai are mostenitori rezervatari si acestia ataca testamentul ,
atunci se va reduce la 1/2 ceea ce vi s-a lasat prin testament .(in functie de numarul de mostenitori , si numai daca se incalca rezerva lor succesorala).Daca nici un mostenitor nu ataca testamentul , acesta ramane valabil si procedati la succesiunea testamentara.
cata vreme exista exceptii de la principiu inseamna ca da, donatia poate fi revocata, nu inteleg intocmai completarea.
Pretul unui testament incepe de la 50 lei (plus tva in cazul notarilor care percep) pentru un singur exemplar eliberat partii si 5 lei in plus pentru fiecare exemplar ulterior.
testamentul e un act care poate mult mai usor atacat in instanta decat un act de donatie sau un contract de vanzare-cumparare. chiar daca taxele notariale sunt mari pt donatie sau vanzare-cumparare merita!

Alte discuții în legătură

Testament pentru nepoata danikka danikka Buna ziua, Parintii mei in urma cu 2 ani ne-au donat cate un apartament mie si fratelui meu. Fratele meu s-a suparat ca lui nu i-a facut vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)
Testament sau donație? Adelina.M.H. Adelina.M.H. Testament sau donație Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)