avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... micsorarea pensiei de intretinere lunara (parat)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

micsorarea pensiei de intretinere lunara (parat)

Buna ziua.
La momentul in fata trebuie sa depun o intampinare pentru urmatoarea speta:
A.L. tata, obligat la pensie alimentara in virtutea unui divort din 1999, in urma acestei hotarari s-a stabilit o cota de 25% din salar in favoarea unicului copil A.R. In 2010, pe fontul neplatii acestei pensii timp de 8 luni, A.R a depus plangere pentru abandon de familie, dosarul fiind acuma in investigatii. A.L a formulat o cerere de chemare in judecata pentru micsorarea pensiei de intretinere lunara incepand cu data de 23.09.2005 pe motiv ca din aceasta data i s-a mai nascut un copil.

Intrebarea mea este, daca se poate acorda aceasta micsorare de pensie RETROACTIV pentru intreaga perioada de aproape 6 ani, de cand i s-a nascut al doilea copil, mai ales avand in vedere ca timp de 6 ani, exceptand ultimele 8 luni, plata s-a facut lunar, fara schimbari ale sumei etc?
Consider ca platile facute benevol si lipsa culpei paratului trebuie sa aibe relevanta in acest caz.

Ce anume exceptii de fond/aparari de fond as putea ridica in acest sens? Adica impotrivirea la o plata retroactiva din partea paratului poate fi formulata intr-o aparare sau exceptie de fond?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:14, 7 Februarie 2011
Actiunea de reducerea pensiei se popate admite numai pentru viitor de la data introducerii actiunii .Este culpa dvs. ca nu ati solicitat reducerea in urma cu 6 ani cand s-a nascut cel de-al doilea copil. Actiunea insa trebuie modificata in sensul sa solicitati sa se stabileasca o pensie fixa nu una variabila ,aceste pensii variabile (o cota) nu se mai admit in prezent. Daca faceti dovada ca ati achitat pensia pe aceste 8 luni restante veti primi n.u.p. in dosarul penal de abandon .
Nu,micsorarea pensiei de intretinere se va acorda de la introducerea actiunii.
Legea romana nu poate functiona retroactiv,decat in anumite cazuri(penal,contraventional)-art.15 al.2 din Constitutia Romaniei
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
deocamdata tatal trebuie sa se apere ca dosarul privind neplata pensiei sa nu ajunga in instanta. sa aduca dovezi ca nu din rea credinta nu a platit si/sau s-o plateasca pe cea restanta, ca mama sa-si retraga plangerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ramonela ramonela buna ziua!ma numesc danila ramona,am 20 de ani si am si eu intrebare in legatura cu pensia alimentara.de 3 ani trebuia sa mi se plateasca o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ramo79na ramo79na Buna ziua, Sunt divortata de tatal copilului meu, in varsta de 9 ani, iar copilul mi-a fost incredintat mie. Tatal plateste pensie alimentara. Peste 3 luni, ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare roberta17 roberta17 Am obtinut majorarea pensiei alimentare in luna iulie de la 450 ron la 900 ron,fostul sot fiind stabilit in State.El refuza sa-mi plateasca suma majorata si ... (vezi toată discuția)