avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept de munca

Un cetatean strain (nascut cetatean roman, dar care a renuntat la cetatenia romana) primeste permis de sedere temporara (pe un an), in virtutea faptului ca este casatorit cu un cetatean roman. Are acest cetatean strain dreptul sa munceasca (pentru a-si intretine familia) - sau are nevoie si de permis de munca?[addsig]
Cel mai recent răspuns: iojik , utilizator 00:00, 5 August 2004
Legea 203/1999 republicata la art. 3 alin. (2) lit. d) arata:
"Permisul de munca pate fi eliberat fara a fi necesara obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca, strainilor aflati in una din urmatoarele situatii:
d) sunt membri de familie - sot, sotie, copii - ai cetatenilor romani cu domiciliul in Romania". - deci este necesar permisul de munca.
Pe de alta parte, art.6 lit. a) din aceeasi lege dispune: "Pot fi incadrati in munca, sau dupa caz, pot presta munca la persoane fizice sau juridice din Romania, fara permis de munca, urmatoarele categorii de persoane - a) strainii care si-au stabilit, potrivit legii, domiciliul in Romania" (Nu stiu daca este cazul aici!)

Multe multumiri pentru lamuririle primite. Cat despre stabilirea domiciliului in Romania, acesta este pasul legal urmator... Dar presupun ca permisul de sedere pe un an, primit pe baza casatoriei cu un cetatean roman cu domiciliul in Romania, poate fi considerat echivalentul unei stabiliri (chiar daca numai temporara)a domiciliului in Romania. As mai adauga ca si copilul meu este cetatean roman (prin legea sangelui, dupa mama), si ca nu m-am casatorit recent, ci cu destul de multi ani in urma.[addsig]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de munca in romania a-alinka a-alinka Am o mare nelamurire. Sunt cetatean al R.Moldova Sunt de 6 ani pe teritoriul Romaniei, am terminat aici facultatea si sunt de aproape 1 an casatorita cu un ... (vezi toată discuția)
Angajare cetatean strain Gabriel Iliescu Gabriel Iliescu doresc sa angajez un cetatean strai (turc) ce are domiciliu in Romania. care sunt conditiile? (vezi toată discuția)
Angajare cetatean strain gabriela neamtu gabriela neamtu in ce conditii se poate angaja un cetatean american la o SC din Romania, daca nu are cetatenie romana? (este casatorit si are copii in Romania) (vezi toată discuția)