avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de succesiune?

Nu stiu daca asta e denumirea corecta,dar voi continua:in urma cu 3 ani o buna prietena a mamei mele s-a imbolnavit.Diagnosticul a fost de dementa senila si din acel moment mama a inceput sa o ingrijeasca,dna.respectiva neavand niciun fel de rude.Din vara anului trecut mama a fost sfatuita sa inceapa demersurile cuvenite pt.a putea beneficia de locuinta prietenei sale.Dupa multe hartii si cereri completate,dupa vizita unor persoane competente care au dorit sa vada cum este ingrijita dna.cu pricina mai ramasesera putine de facut pt.a duce la capat ceea ce incepuse in vara.Surpriza a fost cand o persoana de la primaria de sector i-a spus mamei ca,bolnava nefiind capabila sa semneze un act de vanzare-cumparare,primaria va deschide un cont in care va intra pensia bolnavei care va trebui ingrijita din alte venituri.Problema este ca medicamentele,facturile la utilitati si intretinerea ar costa mai mult decat pensia mamei,ea fiind nevoita sa achite si propriile ei datorii.Este corect si legal ceea ce i s-a spus?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Zagrean , Avocat 20:16, 7 Februarie 2011
doamna in varsta a fost expertizata la IML pt a se vedea daca are discernamant?
specificati ce tip de contract a dorit mama dvs sa incheie cu prietena. contract de intretinere?contract de renta viagera?
este corect numai in masura in care persoana in virsta nu are discernamint, ori in cazul dementei senile acest discernamint lipseste,( dupa cite stiu eu, poate ma insel) insa acest fapt poate fi stabilit doar de un psihiatru. Daca acesta stabileste ca doamna are discernamint atunci va poate face un testament si numai in acest caz mama va fi mostenitoare(testamentara). daca persoana nu are discernamint in nici un caz ea nu poate incheia vreun act juridic. sanctiunea e nulitatea absoluta, pers fara discernamint inccheie acte numai pri tutorele lor
nu este unica posibilitate de transmitere a unui bun -doar prin testament.mai mult,nu prea este indicat,deoarece in cazul in care ar exista mostenitori rezervatari( se cam gasesc imediat dupa deces), pot recurge la reductiunea liberalitatilor.
in cazul in care se va stabili ca respectiva doamna are discernamant, pe baza unei expertize psihiatrice, se poate incheia un contract de renta viagera sau de intretinere.in opinia mea, este una din cele mai sigure caiin speta prezentata.
eu am inteles ca pana in prezent mama dvs utiliza chiar pensia prietenei pentru a o intretine;cu alte cuvinte, nu isi folosea proprii bani.in acest context...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punere sub interdictie Catal Catal Buna ziua, Va solicit cateva informatii referitoare la modalitatea prin care pot deveni curator . Mama mea sufera de cativa ani de Deficit cognitiv cu ... (vezi toată discuția)
Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)